Категорія
Гроші
Дата

«Дружба» з російським присмаком. Словаччина сподівається, що Україна врятує її нафтопереробку обсягом $6 млрд. Навіщо це Києву

Камінь на честь нафтопроводу «Дружба» /Getty Images

Камінь на честь нафтопроводу «Дружба» на нафтопереробному заводі Duna в Угорщині Фото Getty Images

Словаччина продовжує імпортувати російську нафту через Україну на свій нафтопереробний завод Slovnaft попри ембарго. У 2024-му країна ризикує втратити цей маршрут, який генерує їй $6 млрд доходу. Новий проросійський премʼєр-міністр країни має план, як цього уникнути, але потребує згоди української сторони. Навіщо це Києву

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Отримали пропозицію від словацького оператора Slovnaft. Вона насправді дуже нова й важлива не лише для України та Словаччини, а й цілої Європи», – повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль за підсумками зустрічі зі словацьким колегою Робертом Фіцо, яка пройшла в Ужгороді 24 січня.

Slovnaft – словацький нафтопереробний завод, який належить угорській компанії MOL. У 2022-му Slovnaft отримав $1 млрд прибутку за виторгом $6,1 млрд, свідчить звітність компанії. Обсяг переробки в 2022-му – 5,4 млн т нафти. Завод експортоорієнтований: 52% нафтопродуктів та 89% полімерів було поставлено на зовнішні ринки.

Словаччина залежить від постачання нафти з Росії через нафтопровід «Дружба», який проходить територією України. Разом з Угорщиною та Чехією Словаччина у 2022-му змогла добитись виводу з-під нафтового ембарго ЄС трубопровідного імпорту з РФ. За оцінкою Європейської комісії, це 10% постачання нафти з Росії в ЄС до запровадження ембарго. Виключення діятиме, поки не буде забезпечений альтернативний маршрут постачання нафти до цих трьох країн, які не мають виходу до моря.  

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні