Категорія
Новини
Дата

Україна отримала перші €500 млн від ЄІБ. Весь пакет допомоги розрахований на €1,6 млрд

Україні надійшли перші виплати від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) в розмірі €500 млн негайної допомоги для задоволення невідкладних потреб. Ці кошти є частиною другого пакета екстрених заходів солідарності від банку на суму €1,59 млрд, ідеться у повідомленні ЄІБ.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Перші виплати допоможуть українському урядові покрити першочергові короткострокові фінансові потреби, забезпечити терміновий ремонт пошкоджених доріг, мостів і залізничної інфраструктури. Кошти також слугуватимуть підтримкою для стратегічних державних підприємств «Укравтодор» та «Укрзалізниця». 
  • «Ремонт залізничного сполучення, доріг і мостів допоможе Україні продовжувати перевезення людей, вантажу та зерна. «Оскільки Україна – один із найбільших експортерів зерна у світі, ці надважливі заходи сприятимуть відновленню економіки країни та покращенню сполучення із ЄС», – ідеться у повідомленні.
  • У банку зазначили, що загальний пакет підтримки, що підкріплений гарантіями з бюджету ЄС, складається з двох блоків. Перший передбачає негайну підтримку на загальну суму €1,05 млрд, з яких €0,5 млрд було перераховано 14 вересня. Подальші виплати заплановані на найближчі дні.
  • Другий блок стосується відновлення проєктів, які ЄІБ фінансує в Україні, на загальну суму €540 млн. Фінансування цих проєктів відбуватиметься у міру їхнього виконання.
  • «Вітаю першу виплату ЄІБ свого пакета у розмірі €1,59 млрд для підтримки України, підкріпленого гарантією ЄС. Це допоможе Україні вирішувати нагальні потреби, підтримувати стратегічні компанії, ремонтувати дорожню та залізничну інфраструктуру. Більше платежів буде здійснено відповідно до зобов’язань ЄС», – написав віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс.

Контекст

Перший пакет екстреної підтримки в розмірі €668 млн було повністю перераховано протягом місяця після початку повномасштабної та неспровокованої війни Росії проти України.

У липні ЄІБ виділив Україні €1,59 млрд фінансової допомоги для відновлення найважливішої пошкодженої інфраструктури та інших важливих проєктів.

Раніше Bloomberg повідомляв, що Єврокомісія заблокувала позику в €1,5 млрд для України за лінією ЄІБ. За даними джерел видання, запропонований ЄІБ кредит заблокував бюджетний відділ Єврокомісії через побоювання щодо фінансової надійності України. Єврокомісія гарантує кредити ЄІБ для операцій за межами ЄС: резерви зазвичай становлять 9% від загального обсягу фінансування. 

Але в цьому разі ЄК хоче забезпечити 70% від загальної суми, як це було з попередньою пропозицією в €1 млрд для України, заявляють чиновники. За їхніми словами, комісія висуває вимогу на випадок, якщо Україна не зможе повернути кошти.

Представник Єврокомісії сказав, що ЄС має переконатися, чи зможе покрити збитки в разі дефолту України.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні