Категорія
Новини
Дата

Україна отримає €1,59 млрд від ЄС на відновлення інфраструктури та енергетику

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) виділив Україні €1,59 млрд фінансової допомоги для відновлення найважливішої пошкодженої інфраструктури та інших важливих проєктів, йдеться в повідомленні Європейської комісії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • З цієї суми €1,05 млрд Україна отримає негайно. Це допоможе українському уряду покрити першочергові потреби в короткостроковому фінансуванні, заявляють в ЄК. Кошти спрямують на ремонт пошкодженої інфраструктури, енергетику та підготовку до зими.
  • €540 млн підуть на проєкти з відновлення, «де це можливо». Йдеться про енергетику, дороги, транспорт, освіту та інфраструктуру, а також програми з реконструкції та відновлення. Час виділення цих коштів залежатиме від стану просування основних проєктів, зазначили в Єврокомісії.

Контекст

Це вже другий пакет допомоги в рамках програми термінового реагування Європейського інвестиційного банку EIB Ukraine Solidarity. Перший пакет у розмірі €668 млн Україна отримала протягом місяця після початку повномасштабної війни.

Раніше Bloomberg повідомляв, що Єврокомісія заблокувала позику в €1,5 млрд для України по лінії ЄІБ. За даними джерел видання, запропонований ЄІБ кредит заблокував бюджетний відділ Єврокомісії через побоювання щодо фінансової надійності України. Єврокомісія гарантує кредити ЄІБ для операцій за межами ЄС: резерви зазвичай становлять 9% від загального обсягу фінансування. 

Але в цьому випадку ЄК хоче забезпечити 70% від загальної суми, як це було з попередньою пропозицією в €1 млрд для України, заявляють чиновники. За їхніми словами, комісія висуває вимогу на випадок, якщо Україна не зможе повернути кошти.

Представник Єврокомісії сказав, що ЄС має переконатися, чи зможе покрити збитки в разі дефолту України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні