Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія блокує €1,5 млрд для України по лінії ЄІБ – Bloomberg

Європейська комісія заблокувала позику в €1,5 млрд для України по лінії Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), пише Bloomberg з посиланням на неназваних чиновників. З їх слів, кредит блокується через побоювання щодо фінансової надійності України.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Запропонований ЄІБ кредит заблокував бюджетний відділ Єврокомісії через побоювання щодо фінансової надійності України, заявили офіційні особи, які відмовилися називати свої імена.
  • Єврокомісія гарантує кредити ЄІБ для операцій за межами ЄС: резерви зазвичай становлять 9% від загального обсягу фінансування. 
  • Але в цьому випадку ЄК хоче забезпечити 70% від загальної суми, як це було з попередньою пропозицією в €1 млрд для України, заявляють чиновники. За їх словами, комісія висуває вимогу на випадок, якщо Україна не зможе повернути кошти.
  • Представник Єврокомісії сказав, що ЄС має переконатися чи зможе покрити збитки в разі дефолту України. 
  • ЄК також шукає альтернативні рішення. Зокрема, розглядається варіант розділення між країнами ЄС або ЄІБ частини додаткових ризиків, пов’язаних із цими позиками, додав чиновник.

Контекст

Раніше Bloomberg з посиланням на джерела повідомив, що країни ЄС наразі не можуть домовитися про пакет у €8,8 млрд для України, тому Брюссель запропонував виділити €1 млрд у вигляді швидкої фінансової допомоги.

ЄС підготував такий альтернативний варіант після того, як Єврокомісія не змогла отримати згоду Німеччини на пакет, який передбачав €8,8 млрд позик. 

Як зазначає видання, Німеччина вимагає надати Україні гранти, тобто безповоротну допомогу, замість кредитів. Але уряд Олафа Шольца нібито не погоджується з тим, як пропонується розрахувати та структурувати гарантії.

7 липня Європейський парламент ухвалив пропозицію Єврокомісії надати Україні €1 млрд першого траншу нової макрофінансової допомоги.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні