Категорія
Новини
Дата

Україна отримає доступ до фінансування цифрових проєктів ЄС на €6 млрд

Україна долучилася до семирічної програми «Цифрова Європа» із фондом €6 млрд, повідомили у Мінцифри. Програма надає фінансування для цифровізації країн Європи за різними напрямами. Її мета – пришвидшити відновлення економіки та цифрову трансформацію.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Загальний фонд «Цифрової Європи» становить €7,5 млрд. На фінансування проєктів за вказаними та доступними для України напрямами програми передбачено близько €6 млрд. Їх виділятимуть протягом семи років. 
  • Загалом для України доступно чотири основних напрями, у яких можна отримати фінансування. Високопродуктивний компʼютинг – €2,2 млрд. Сюди можуть податися проєкти, які обчислюють великі масиви даних для рішень у сферах економіки, охорони здоров’я або оборонної промисловості.
  • Штучний інтелект, дані та хмарні послуги – €2,1 млрд. Сюди можуть податися проєкти, які створюють продукти на базі штучного інтелекту для полегшення роботи підприємств, держадміністрацій або дослідницьких установ.
  • Цифрові навички – €580 млн. Сюди можуть податися проєкти, які створюють можливості для набуття нових навичок у сфері IT.
  • Використання цифрових технологій в економіці та суспільстві – €1,1 млрд. Cюди можуть податися проєкти, які впроваджують цифровізацію у бізнесі або у сфері електронного урядування, охорони здоров’я, довкілля, освіти та культури, технологій Smart City.
  • Участь країн у програмі передбачає сплату внесків. Але ЄС звільнив Україну від їх сплати у 2021–2022 роках та надав знижку 95% на фінансові внески протягом 2023–2027 років. 
  • Восени на сайті Digital Europe будуть доступні робочі програми, конкурсні пропозиції та деталі, як подати заявки на участь у програмі.

Контекст

Україна та ЄС 5 вересня підписали одразу п’ять угод: угоду про участь України в програмі ЄС «Цифрова Європа»; угоду про участь України в програмі ЄС для співпраці в митній сфері з бюджетом майже €1 млрд; угоду про участь України в програмі ЄС щодо співпраці у податковій сфері Fiscalis; угоду про надання Україні бюджетної підтримки на €500 млн; угоду, завдяки якій Єврокомісія збільшує бюджет на гранти для України на €122 млн.

«Всі п’ять угод – важливий елемент нашого дворічного плану інтеграції до Європейського союзу, а також надзвичайний крок солідарності Європи з Україною у цій війні», – заявив після підписання документів премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні