Україна піднялася у рейтингу економічної свободи, але залишається серед найбільш невільних економік. У чому причина /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна піднялася у рейтингу економічної свободи, але залишається серед найбільш невільних економік. У чому причина

Getty Images

Україна залишається однією з 40 найбільш невільних економік світу, свідчить свіже дослідження канадського аналітичного центру Fraser Institute. У щорічному рейтингу «Економічна свобода у світі – 2021», що оцінює 165 країн світу, Україна посіла 129-те місце

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

За рік країна піднялася на девʼять позицій, але продовжує перебувати у групі з найнижчою економічною свободою – єдина серед країн Європи. Fraser Institute оцінює державні витрати, монетарну політику, міжнародну торгівлю, правову систему та регулювання. Показник України склав 6,2 із 10, де 10 – найкращий результат. Сусіди у рейтингу – Папуа Нова Гвінея та Східний Тімор.

Кращий показник України (6,69) – співвідношення державних витрат до ВВП; найгірший – правова система та регулювання (4,94). Сусіди по кордонах випереджають Україну – Молдова посіла 66-те місце, Польща – 75-те, Білорусь – 88-ме і Росія – 100-те. Для порівняння: показник Білорусі у сфері монетарної політики становить 8,91, а в України – 5,61; за останній рік Білорусь піднялася на сім позицій.

Найбільш вільні економіки – Гонконг, Сингапур, Нова Зеландія, Швейцарія та Грузія. Перша четвірка незмінна, як і у 2020 році. Грузія піднялася з восьмого місця на п’яте.

Україна залишається економічно невільною через високі податки та відсутність судової реформи, каже Володимир Дубровський, старший економіст «CASE Україна». За його словами, країна також повинна скоротити державні витрати – у 2020 році вони становили 46% ВВП. Оптимальний показник для України, на думку Дубровського, – 35% ВВП. 

Україна внизу рейтингу через застарілі підходи до ведення бізнесу – «недекомунізовану» економіку, каже Сергій Фурса з Dragon Capital. Щоб змінити це, за його словами, потрібно оновити Трудовий кодекс і створити прозорий ринок землі. «Те, що ринок землі вже відкрили, – це крок до декомунізації», – каже він. Водночас зараз бізнес «працює у середовищі, де він всім винен і де будь-яка регулююча служба може прийти і його зупинити».

Ситуація в Україні залежатиме від того, наскільки підприємці будуть готові відстоювати свої права, вважає Дубровський. Економічні свободи, за його словами, потрібні лише тому бізнесу, який їх використовує. «У нас дійсно утворився потужний середній бізнес, який почав відстоювати свої інтереси, – каже Дубровський. Однак, на думку економіста, підприємці недостатньо тиснуть на уряд, коли йдеться про захист їхніх інтересів.

Окрім Fraser Institute, рівень економічної свободи оцінює також американський дослідницький інститут Heritage Foundation. В його останньому рейтингу, опублікованому у березні 2021-го, Україна посіла 127-ме місце з 178. Поруч із нею опинилися Мавританія та Джибуті (Східна Африка).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні