Категорія
Новини
Дата

Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування трьох портів для експорту зерна

У Стамбулі укладено угоду під назвою «Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів». Її підписали Україна, Туреччина та ООН. Дзеркальний документ підписали представники Туреччини, ООН та Росії. Угода закріплює контроль за портами за Україною і не послаблює санкцій проти Росії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Документ підписали міністр інфраструктури Олександр Кубраков, міністр оборони Туреччини Хулусі Акар та генсек ООН Антоніу Гутерреш.
  • Угода передбачає, що контроль за портами Одеса, Чорноморськ і Південний повністю був і залишається за українською стороною. Торговельні судна перевірятиме інспекційна група в гаванях, визначених Туреччиною, на вході/виході до/з Турецької протоки. Вся діяльність в українських територіальних водах здійснюватиметься під владою та відповідальністю України, пише УП із посиланням на копію документа.
  • Жодні військові кораблі, літаки, безпілотні літальні апарати не можуть наближатися до морського гуманітарного коридору ближче, ніж на відстань, узгоджену СКЦ.
  • Договір діятиме 120 днів із дати підписання і буде автоматично продовжений, якщо жодна зі сторін не повідомить, що хоче його припинити.
  • Документ не передбачає ніякого послаблення санкцій проти РФ, повідомив радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк.

Контекст

До війни Україна і РФ забезпечували 30% світового експорту пшениці. Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) вважає, що війна може призвести до збільшення кількості голодуючих у світі на 8–13 млн осіб та спровокувати зростання цін на продовольство приблизно на 22%.

З початку травня ООН розпочала пошук шляхів зниження наслідків світової продовольчої кризи. Одна з ідей – помʼякшення санкцій щодо торгівлі російськими добривами в обмін на пропуск суден із зерном через українські порти. В ролі посередника в перемовинах між Україною та Росією ООН залучила Туреччину.

7 червня турецька сторона заявила, що вже напрацьована «дорожня карта» з розблокування українських портів. 8 червня відбулася зустріч голови МЗС РФ Сергія Лаврова з головою МЗС Туреччини Мевлютом Чавушоглу. На зустрічі Лавров сказав, що РФ дозволить експорт зерна, якщо українські порти буде розміновано. 

13 липня у Стамбулі відбулася зустріч військових делегацій України, РФ, Туреччини та представників ООН. Сторони домовилися про створення координаційних центрів. У портах, звідки планують вивозити зернові, перебуватимуть представники трьох країн, вони відслідковуватимуть весь процес виходу суден із України і входження в Стамбул. Газета Yeni Şafak також повідомляла, що нібито сторони домовилися про розмінування українських портів.

20 липня Путін після зустрічі з лідерами Туреччини та Ірану заявив, що Москва не перешкоджатиме вивезенню українського зерна, якщо буде знято обмеження з російського продовольчого експорту. Хоча раніше США та ЄС неодноразово заявляли, що санкції не стосуються продовольства.

22 липня ЄС запровадив сьомий пакет антиросійських санкцій. У документі зазначається, що «для забезпечення продовольчої та енергетичної безпеки у світі» ЄС ухвалив рішення вивести з-під дії обмежень транзакції з держкомпаніями, повʼязаними з російською сільськогосподарською продукцією та транспортуванням нафти до третіх країн. Ідеться, зокрема, про торгівлю пшеницею та добривами між РФ та третіми країнами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні