Категорія
Новини
Дата

Україна планує дозволити подвійне громадянство з дружніми країнами, – МЗС

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що в Україні планується дозволити подвійне громадянство з дружніми країнами. Міністерство працює з депутатами над відповідним законопроєктом.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Планується дозволити подвійне громадянство з країнами ЄС та світу, які є дружніми і не становлять загрози. Список цих країн залежатиме від деяких критеріїв.
  • Також не дозволятиметься подвійне громадянство з Росією.
  • Крім того, буде заборонено подвійне громадянство для депутатів парламенту та міністрів.

Головна цитата

«Таким чином, ми зможемо тримати ареал українства в світі як одного цілого. Громадянин України, який виїхав на постійне місце проживання, наприклад до країни ЄС, у перспективі зможе стати громадянином цієї країни ЄС і залишитися частиною українського простору, зберегти український паспорт», – зазначив Кулеба.

Контекст

4 березня президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони «Про невідкладні заходи щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства».

Згідно з цим рішенням, Кабінет Міністрів разом із Центральною виборчою комісією та Службою безпеки України повинні у двомісячний строк провести інвентаризацію та проаналізувати законодавство України щодо питань, пов’язаних із подвійним (множинним) громадянством.

За результатами аналізу уряд у шестимісячний термін має внести на розгляд Верховної Ради проєкти законів, які б передбачали заборону громадянам України, які мають окрім того громадянство іншої держави, низку заборон. Зокрема, претендувати на виконання функцій держави, займати керівні посади на стратегічних об’єктах держвласності, мати допуск до державної таємниці та бути членом політичної партії.

За подання недостовірних відомостей у деклараціях про відсутність іноземного громадянства має бути встановлена відповідальність.

Чинне законодавство України подвійного громадянства не визнає. Закон передбачає автоматичну втрату українського паспорта в разі, якщо людина добровільно приймає громадянство іншої країни. Хоча на практиці чіткого механізму реалізації процедури позбавлення громадянства не прописано і це не працює, зазначає DW.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні