Категорія
Новини
Дата

Україна почала експортувати електроенергію до Польщі відновленою лінією ХАЕС – Жешув

Почався комерційний експорт електроенергії оновленою лінією електропередачі з Хмельницької АЕС до польського Жешува, свідчать дані європейської мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E та «Укренерго».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Україна 15 травня почала комерційний експорт електроенергії лінією електропередачі з Хмельницької АЕС до польського Жешува, відкритої після модернізації.
  • Польський оператор PSE оголосив пропускну здатність 200 МВт.
  • «ДТЕК Західенерго» планує експортувати по 200 МВт щогодини 00:00 до 5:00, з 8:00 до 15:00, а з 23:00 до опівночі – 100 МВт за годину.
  • У Польщі 15 травня ціна на електроенергію на ринку на добу наперед найвища у Європі – 5170,22 грн за МВт·год, за даними «Оператора ринку». В Україні ціна електроенергії на ринку на добу наперед – 2759,66 грн за МВт·год.
Україна почала експортувати електроенергію до Польщі відновленою лінією ХАЕС – Жешув /Фото 1

Виправлено. У попередній версії новини була теза, що компанія «ДТЕК Західенерго» Рітана Ахметова отримала доступ до перетину безоплатно, адже на аукціон прийшла тільки вона. Насправді сплата за перетин відбулася раніше, під час місячного аукціону польської сторони.

Контекст

У вересні 2022-го компанія оголосила тендер на реконструкцію лінії електропередачі між Україною й Польщею «Хмельницька АЕС – Жешув» на 1000 МВт. Корпорація «Союз» виграла тендер на виконання робіт з ціною 238,6 млн грн. Лінію мали запустити до кінця 2022 року. Врешті роботи завершили до кінця квітня.

Лінія «ХАЕС – Жешув» почала працювати у тестовому режимі з 27 квітня. Польський оператор PSE оголосив тендер на доступ до перетину з 15 травня. Пропускна здатність перетину в тендерній документації – 200 МВт.

Загальна протяжність лінії сягає майже 400 км, понад 70% з них проходить територією України. 

У 2022 році Україна експортувала електроенергію до ЄС протягом червня–жовтня та заробила на цьому майже $590 млн, за даними Державної митної служби. Цьому сприяли високі ціни на електроенергію у ЄС: у Словаччині та Румунії ціна за 1 МВт·год становила $400, тоді як в Україні – $89.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні