Україна цьогоріч могла заробити на експорті електрики $30–70 млн на місяць, або 1–2,5 млрд грн. /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Мінус 1 млрд грн на місяць. Як українські чиновники прогавили експорт електроенергії

Україна цьогоріч могла заробити на експорті електрики $30–70 млн на місяць, або 1–2,5 млрд грн. Фото Getty Images

Торік експорт електроенергії приніс Україні понад $500 млн. Не менш амбітним планам на цей рік завадили українські чиновники. Чому сусідні країни заборонили експорт електрики з України та скільки є часу, щоб його відновити.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

З середини лютого в Україні профіцит електрики. На початку березня електростанції виробляли на 1500–2000 МВт більше, ніж споживалось в країні, за словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка.

Влітку державний «Енергоатом» планує вивести половину енергоблоків АЕС у плановий ремонт. Одночасно з цим споживання електрики традиційно зросте через масове використання кондиціонерів. З липня профіцит електроенергії в Україні зміниться дефіцитом, прогнозує Ольга Буславець, колишня в. о. міністра енергетики. «За нашими прогнозами, експорт електроенергії можливий до серпня», – каже керівник однієї з енергетичних компаній на умовах анонімності.

7 квітня Україна відновила експорт електроенергії у Молдову, 12 квітня – у Польщу, а 17 квітня – у Словаччину.

Торік Україна експортувала електроенергію до ЄС протягом червня – жовтня та заробила на цьому майже $590 млн. Тоді ціна електроенергії у Словаччині та Румунії була на рекордному рівні $400/МВт·год, в Україні – $89/МВт·год. Різниця у цінах була 300–400%, наразі таких премій немає. Ціни в країнах ЄС впали до $115–130/МВт⋅год.

Рекордні ціни на електроенергію у Європі у 2022-му були викликані енергетичною кризою, спровокованою Росією, в результаті якої скоротилися до мінімуму поставки газу – основного ресурсу для виробництва електроенергії в ЄС. Торік вартість газу в Європі перевищувала $1000 за 1000 кубометрів, що штовхало ціни на електроенергію догори. У 2023-му ціна на газ впала до $500, оскільки ЄС вдалось диверсифікувати поставки.

За оцінками трейдерів та Міненерго, цьогоріч Україна могла заробити на експорті електрики $30–70 млн на місяць, або 1–2,5 млрд грн. 

Проте українську електрику відмовились купувати спочатку Румунія та Угорщина, а з 21 квітня експорт зупинила Словаччина.

Чому сусідні країни блокують експорт української електроенергії 

Україна приєдналася до обʼєднаної енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E 16 березня 2022-го – на рік раніше запланованого. Це дозволило експортувати електрику у червні – жовтні та імпортувати її з ЄС взимку, коли Росія била по українській енергосистемі. Максимальна пропускна спроможність для експорту електроенергії до Європи – 400 МВт, а імпорту – 1050 МВт. 

Оскільки синхронізація енергосистем відбулась екстрено, ENTSO-E закрило очі на те, що Україна не була повністю готова до приєднання. Наприклад, національне законодавство не було синхронізовано з європейським в частині проведення спільних з сусідніми країнами аукціонів за доступ до міждержавних перетинів. 

Аукціони на розподіл міждержавного перетину – це конкурс, в якому трейдери подають заявки на викуп доступної потужності перетину, який технічно обмежений. Перемагає та компанія, яка заплатить більшу ціну. 

Минулоріч держкомпанія «Укренерго» отримала 4,9 млрд грн за доступ до перетину зі Словаччиною та Румунією. Цими коштами держава виплатила борги перед зеленою генерацією. Але за європейськими правилами «Укренерго» мало проводити спільні аукціони із операторами сусідніх країн та ділити дохід навпіл. 

Україна зобов’язалася підготувати умови для їх проведення до 1 січня 2023-го, але не зробила цього, тому сусідні країни відмовили в експорті української електрики, каже Буславець. 

Виключення – Польща та Молдова, які продовжують імпортувати українську електрику без спільних аукціонів. Доступні потужності для експорту до Молдови суттєво перевищують попит, тому конкуренції за перетин серед трейдерів немає. У Польщу веде відокремлена лінія з Добротвірської ТЕС, яка належить ДТЕК, тому на цьому напряму теж немає конкуренції.

Румунія та Угорщина відразу відмовились від української електрики без проведення спільних аукціонів. Позиція Словаччини була цікавіша. «Спочатку вони хотіли 100% доходу від перетину, що було неприйнятно, – каже на умовах анонімності один з радників премʼєр-міністра. – Потім, коли експорт почався, вони обережно висловлювали застереження, що «Укренерго» знову отримує всі кошти, але врешті зайняли жорстку позицію і зупинили перетоки». 

За словами радника премʼєр-міністра, «Укренерго» намагається домовитись зі словацькою стороною про відновлення експорту. «Ведуться активні консультації, за кілька днів може бути знайдене рішення», – каже він.

На запровадження спільних аукціонів може піти близько місяця. «Думаю, вони запрацюють до кінця травня», – каже він.

Прогноз радника премʼєр-міністра може бути надто оптимістичний. Чиновники, відповідальні з експорт, обмінюються звинуваченнями та не поспішають приймати необхідні для запуску експорту рішення. «Укренерго» має усі можливості для проведення спільних аукціонів, каже голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський. Нацкомісія 20 квітня ініціювала перевірку «Укренерго» щодо зупинки експорту електроенергії до Словаччини.

Своєю чергою, в пресслужбі «Укренерго» заявили, що відповідальність за відсутність експорту лежить на Міненерго та НКРЕКП. Регулятор має затвердити порядок проведення спільних аукціонів, а Міненерго – ініціювати зміни до законодавства щодо повернення коштів за доступ до перетину в разі форс-мажору та оподаткування ПДВ.

«Укренерго» регулярно інформувало Міненерго та НКРЕКП, що питання спільних аукціонів залишається невирішеним, численними офіційними зверненнями, починаючи з травня 2022-го року, йдеться в повідомленні держкомпанії. Крім того, НБУ має дозволити валютні перекази, щоб спільні аукціони запрацювали, наполягають в «Укренерго».

У зриві експортної кампанії винні усі: і «Укренерго», і НКРЕКП, і Міненерго як органи держвлади, які відповідальні за стан законодавства, каже керуючий партнер, адвокат адвокатського обʼєднання «Консиліум» Олександр Трохимець.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні