Категорія
Новини
Дата

Україна повернулася до групи найбільш економічно невільних країн – звіт Інституту Фрейзера

2 хв читання

Україна покинула третій квартиль і знову опинилася у групі найбільш економічно невільних країн світу. Про це свідчить звіт «Економічна свобода у світі» канадського Інституту Фрейзера, національним партнером якого в Україні є Центр Бендукідзе.

Автори звіту вимірюють економічну свободу за п’ятьма показниками: розмір уряду, верховенство права і захист права власності, надійність грошей, свобода міжнародної торгівлі, регулювання ринку праці та бізнесу.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • Україна в оновленому рейтингу зайняла 150-те місце серед 165 країн і територій порівняно зі 113-м минулого року. 
  • Таке падіння є результатом того, що рейтинг вперше враховує дані, зібрані після початку повномасштабного вторгнення. Це прогнозовано негативно вплинуло на показники України, йдеться у пресрелізі Центру Бендукідзе. 
  • Поруч з Україною в кінці рейтингової таблиці опинилися такі країни, як Ємен, Лівія, Іран, Аргентина, Мʼянма, Алжир, Сирія, Судан, Зімбабве та Венесуела. 

Оцінки України за ключовими компонентами економічної свободи

  1. Розмір уряду: погіршення із 7,29 до 5,83.
  2. Правова система та права власності: погіршення із 4,58 до 4,37.
  3. Доступ до надійних грошей: погіршення із 6,39 до 4,68.
  4. Свобода міжнародної торгівлі: погіршення із 6,68 до 6,05.
  5. Регулювання ринку праці та бізнесу: погіршення з 5,37 до 4,67.

Лідери рейтингу

  • Гонконг знову очолив рейтинг, потіснивши Сингапур на другу позицію. За ними традиційно слідують Швейцарія, Нова Зеландія та США. Також у першому квартилі вже багато років перебувають країни Балтії – Естонія, Латвія та Литва. 
  • Загалом середній світовий показник економічної свободи продовжує знижуватися. 
  • Рівень глобальної економічної свободи досяг свого піку у 2019-му, але протягом наступних трьох років він знизився, що є безпрецедентним за понад 25 років вимірювання економічної свободи, сказав Метью Мітчелл, старший науковий співробітник Інституту Фрейзера і один із авторів звіту.

Контекст

За підсумками 2021 року Україна вперше вийшла з групи економічно невільних країн. Тоді Україна посіла 112-те місце зі 165 юрисдикцій. 

У 2021-му Україна продемонструвала прогрес у сфері розміру уряду, а саме в питаннях трансфертів, субсидій і державної власності на активи. Також плюс був у правовій системі завдяки запуску судової реформи. Незначний прогрес Центр Бендукідзе відзначає у регулюванні, зокрема кредитних ринків (контроль ставок), підприємницької діяльності (витрати на бюрократію), та у свободі конкуренції. 

Звіт за 2021 рік показує «стрибок України в економічній свободі», починаючи з 2019-го, зазначала директорка Центру Бендукідзе Наталія Мельник. Окрім обʼєктивних поліпшень показників, цьому сприяли й зміни методології Інституту Фрейзера.

Так чи інакше, називати Україну економічно вільною країною передчасно, наголошувала Мельник. Одна з причин – війна, що зазвичай посилює вплив держави та негативно позначається на економічній свободі.

Як Україні вдалося покращити позиції в рейтингу Інституту Фрейзера до повномасштабного вторгнення, читайте в матеріалі Forbes Ukrane.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд