Категорія
Новини
Дата

Україна повинна отримати дозвіл на удари зброєю союзників по цілям на території РФ – Боррель

2 хв читання

Партнери, які постачають озброєння Україні, мають зняти на її прохання обмеження на його використання по території Росії. Про це 29 серпня у Брюсселі заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, прибувши на неформальне засідання міністрів закордонних справ країн-членів ЄС разом із головою МЗС України Дмитром Кулебою, пише Інтерфакс-Україна.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • «Зброя, яку ми постачаємо Україні, має бути використана в повному обсязі, і обмеження мають бути зняті, щоб українці могли націлюватися на місця, звідки Росія бомбить Україну», – наголосив Боррель.
  • Він також звернув увагу на важливість систем протиповітряної оборони для України, наголосивши, що вони стали критично необхідними у звʼязку з нещодавніми атаками Росії на українські міста та критичну інфраструктуру. 
  • Боррель нагадав, що ЄС вже почав використовувати непередбачені доходи від заморожених російських активів для фінансування української промисловості, що дозволяє Україні виробляти більше військової техніки. На ці потреби вже було виділено €1,4 млрд, що є важливим кроком для підтримки обороноздатності країни.
  • ЄС має бути активнішим на дипломатичній арені в плані підтримки Мирного плану президента України Володимира Зеленського, заявив високий представник ЄС. 
  • «Перший пункт нашої дуже напруженої зустрічі сьогодні буде про військову підтримку України, дипломатичний підхід, зняття обмежень і збільшення нашої підтримки цих хоробрих людей, які здивували світ, розпочавши атаку на Росію, показуючи, що розповідь Путіна є цілком хибною», – додав головний дипломат ЄС.
  • Водночас Кулеба закликав партнерів до ухвалення сміливих рішень, зокрема і дозволу на удари по військових цілях у глибині Росії. Він зазначив, що це допоможе знизити здатність агресора атакувати українську інфраструктуру та покращить ситуацію на фронті.
  • Міністр також порушив питання про необхідність скорочення часу між оголошенням про військову допомогу та її фактичною доставкою. Інвестиції в українську оборонну промисловість є найефективнішим способом забезпечення країни необхідними боєприпасами та зброєю, наголосив Кулеба.

Контекст

26 серпня Росія завдала наймасованішого авіаобстрілу України. Загалом ворог використав 236 засобів авіаураження: 127 ракет і 109 ударних безпілотників. Силам оборони України вдалося збити 201 ціль: 102 ракети та 99 БпЛА. 

Більше ракет було лише 24 лютого 2022-го – в перший день повномасштабного вторгнення Росії: 160 одиниць. 

Forbes Ukraine оцінює вартість атаки в $1,2–1,3 млрд, що є рекордним показником за весь час повномасштабної війни.

Повітряна тривога 26 серпня стала однією з найдовших за весь час повномасштабного вторгнення Росії.

Після російської атаки 26 серпня президент Володимир Зеленський та міністр оборони Рустем Умєров наголосили, що Україні потрібні додаткові системи ППО, а також усунення обмежень на далекобійність.

Коментуючи заклик президента Зеленського щодо зняття обмежень на далекобійні удари по Росії, радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що змін у цих принципах наразі немає.

Україна представить адміністрації Джо Байдена список цілей на території Росії, по яких вона могла б вдарити американською далекобійною зброєю. Це остання спроба переконати Вашингтон зняти обмеження, повідомила напередодні Politico з посиланням на джерела.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд