Понад 100 ракет і майже сотня дронів. Наслідки удару РФ по українській енергетиці. Хроніка (оновлюється) /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Понад 100 ракет і майже сотня дронів. Наслідки удару РФ по українській енергетиці. Хроніка (оновлюється)

4 хв читання

Getty Images

Росія зранку 26 серпня здійснила чергову масовану ракетну атаку на Україну. Вибухи лунали в багатьох містах та областях. Є пошкодження обʼєктів критичної інфраструктури. НЕК «Укренерго» запровадило екстрені відключення електроенергії. Ворог застосував близько 100 ракет та стільки ж дронів, повідомив президент Володимир Зеленський.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Хроніка

Оновлюється…

  • Росія завдала 26 серпня наймасованішого авіаобстрілу України – використала 127 ракет і 109 ударних дронів, повідомив у Telegram командувач Повітряних сил Микола Олещук. Forbes Ukraine оцінює вартість атаки в $1,2–1,3 млрд, що є рекордним за весь час повномасштабної війни.
  • Енергопостачання в Рівному та Рівненському районі планують відновити до 18:00, за інформацією пресслужби Рівненської ОВА. Наразі там найскладніша ситуація з відключенням електрики після ранкових обстрілів.
  • Уламки російського дрона впали на проїжджу частину Обухівського шосе в Київській області, повідомила ДСНС. Загорілась автівка та травʼяний настил, травмовано водія.
Понад 100 ракет і майже сотня дронів. Наслідки удару РФ по українській енергетиці. Хроніка (оновлюється) /Фото 1
  • Проїзд дамбою Київської ГЕС відкриють близько 16:00 за відсутності додаткових атак. Значних ушкоджень на дамбі немає, повідомив голова Київської ОВА Руслан Кравченко в ефірі національного телемарафону. Всі необхідні служби задіяні та виконують відповідні ремонтні роботи, додав він.
  • Греблі Київської гідроелектростанції (ГЕС) у місті Вишгороді Київської області після російської ракетної атаки 26 серпня нічого не загрожує, повідомив керівник Центру протидії дезінформації (ЦПД) при Раді національної безпеки і оборони Андрій Коваленко.
  • Повітряна тривога в понеділок, 26 серпня, стала однієї з найдовших за весь час повномастабного вторгнення Росії. Вона тривала 7 годин 46 хвилин, свідчать розрахунки Forbes Ukraine на основі даних порталу «Київ Цифровий».
  • Ракети і безпілотники під час масованої атаки 26 серпня цілили у Київську гідроелектростанцію, є пошкодження, розповів Forbes Ukraine топменеджер державної енергокомпанії.
  • Президент Володимир Зеленський у відеозверненні повідомив, що ворог застосував більше сотні ракет різних типів та близько сотні «Шахедів». За його словами, основна ціль – критична цивільна інфраструктура. «Багато пошкоджень в енергетиці. Але всюди, де є відключення електрики, вже тривають відновлювальні роботи. Ремонтні бригади працюватимуть цілодобово. Електрику – повернемо», – наголосив Зеленський.
  • В Івано-Франківській області зафіксовано влучання в інфраструктурний обʼєкт, постраждали троє людей, повідомила голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук.
  • Унаслідок російського удару по промисловому обʼєкту в Ізюмському районі Харківської області загинула людина, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. Також було влучання у Немишлянському районі Харкова (минулося без постраждалих) і влучання ракетою Х-22 було по с. Олексіївка Лозівського району (горіла трава на площі 1 га, дані про постраждалих не надходили). У селі Першотравневе Красноградського району окупанти пошкодили об’єкт інфраструктури.
  • «Укрзалізниця» повідомила, що всі рейси, які тимчасово зупинились у звʼязку зі знеструмленнями після масштабної ворожої атаки, вже підхоплені резервними тепловозами та продовжують рух. Через влучання в обʼєкт залізничної інфраструктури у Сумській області, пошкоджено контактну мережу та будівлі, поранено помічника машиніста. Вокзали, які були знеструмлені, переведені на резервні генератори. Приміські електропоїзди у деяких регіонах їдуть із затримками, а ситуація із City Express у Києві та Дніпрі незмінна – рух за графіком.
  • Столичні енергетики та комунальні служби відновили роботу обладнання водопостачання на правому березі столиці, повідомив мер Києва Віталій Кличко. За його словами, протягом години тиск в житлових будинках вийде на оптимальні параметри.
  • 15 областей постраждали сьогодні, 26 серпня, внаслідок російської масованої атаки, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Ворог застосував різні види озброєння: БпЛА, крилаті ракети, «Кинджали». Є поранені та загиблі. За словами Шмигаля, ціллю ворога була енергетична інфраструктура. Є пошкодження в низці регіонів. «Укренерго» вимушене застосувати екстрені відключення електроенергії, щоби стабілізувати систему.
  • Ціллю ворога в Одеській області були енергетична та цивільна інфраструктура регіону. Внаслідок атаки четверо людей отримали поранення, серед них – 10-річний хлопчик. Уламки збитих ракет пошкодили приватні будинки та велика кількість автотранспорту. Також в Одеському районі є збої в роботі електроенергії.
  • Є влучання ворожої ракети в обʼєкти критичної інфраструктури у Вінницькій області, повідомила перша заступниця голови ОДА Наталя Заболотна. Усі необхідні служби прямують на місця для ліквідації наслідків.
  • На Житомирщині від ракетного удару постраждали житлові будинки та обʼєкти критичної інфраструктури. За попередніми даними ОВА, внаслідок удару загинула жінка. Через складну ситуацію в енергосистемі введено аварійні відключення світла. Працюють рятувальники та ремонтні бригади.
  • У Рівненській області ціллю ворога став об’єкт енергетичної інфраструктури. За словами голови Рівненської ОВА Олександра Коваля, знеструмлені населені пункти у Рівненському районі.
  • У Запорізькій області внаслідок російської атаки виникла пожежа на обʼєкті енергетичної інфраструктури, повідомив начальник Запорізької ОВА Іван Федоров.
  • Є пошкодження інфраструктурних об’єктів та потерпілий у Київській області, повідомив начальник Київської ОВА Руслан Кравченко. За його словами, також було зафіксовано пошкодження приватних будинків внаслідок падіння уламків збитих ворожих цілей в чотирьох районах.
  • На 10:20 ворожі «Шахеди» фіксуються у Херсонській, Миколаївській, Харківській. Полтавській, Сумській, Чернігівській, Київській, Черкаській, Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській областях. Повітряні сили ЗСУ просять громадян залишайтеся в укриттях і не нехтувати сигналами повітряної тривоги.
  • В енергетиці складна ситуація після російської масованої атаки, повідомив голова Міненерго Герман Галущенко. За його словами, енергетики вже працюють над їх ліквідацією.
  • Також відомо про влучання у промисловий обʼєкт у Полтавській області, травмовано пʼятьох людей, повідомив голова ОВА Філіп Пронін.
  • Унаслідок ворожої атаки пошкоджено обʼєкт інфраструктури в Луцьку Волинської області. За даними мер міста Ігоря Поліщука, одна людина загинула. 
  • У Львівській області ворог атакував енергообʼєкти, після чого виникли перебої зі світлом, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький. Деталі атаки він не повідомив.
  • Проблеми з подопостачанням виникли у Житомирі. Унаслідок знеструмлення міста через ракетну атаку, призупинено водопостачання Житомира, повідомили у «Житомирводоканалі».
  • «Укренерго» розпорядилася запровадити екстрені відключення світла, повідомила компанія ДТЕК. При екстрених відключеннях графіки, які можуть бути спрогнозовані заздалегідь, не діють, – зазначив ДТЕК.
  • Близько 9:00 після початку ракетної атаки у низці районів Києва виникли перебої з енергопостачанням. Столична влада повідомила, що проблеми пов’язані з ситуацією в загальноукраїнській енергомережі.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд