Категорія
Новини
Дата

Україна примусово вилучить активи Сбербанку Росії та «ВЭБ.РФ». Указ президента вже в парламенті

Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення примусово вилучити в Україні активи Промінвестбанку та МР банку (Сбербанку), що належать РФ та її резидентам. Рішення РНБО та указ президента розміщено на сайті Верховної Ради.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Примусовому вилученню підлягають 99,772644% акцій Промінвестбанку, що належать держкорпорації розвитку «ВЭБ.РФ», та 100% акцій Міжнародного резервного банку (раніше – Сбербанк), що належать Сбербанку Росії.
  • За рішенням РНБО від 11 травня, затвердженим указом президента №326, також вилучаються фінансові активи у вигляді прав вимоги боргу «ВЭБ.РФ» до ПІБ на 930 млн грн і Сбербанку Росії до МР Банку на 14,9 млрд грн.
  • Вилучаються також й інші фінансові активи зазначених структур, за винятком 3 млрд грн МР Банку, які спрямовуються на задоволення вимог його кредиторів.

Контекст

НБУ відкликав ліцензії у «дочок» російського Сбербанку та «ВЭБ.РФ» на другий день війни. З 2017 року банки працювали в Україні в обмеженому режимі – під санкціями РНБО, які забороняють виведення грошей на користь російських материнських структур.

Верховна Рада 1 квітня узаконила вилучення майна росіян, а через тиждень уряд вирішив експропріювати на користь держави корпоративні права та фінансові активи банків – гроші, цінні папери, права вимоги щодо кредитів.

На коррахунках двох російських банків у НБУ на 1 лютого (звітну дату до відкликання у банків ліцензій) було 653 млн грн, на рахунках в інших банках – 12 млрд грн, в ОВДП – 9 млрд грн, у депосертифікатах НБУ – 6 млрд грн. Загальна сума – 27,7 млрд грн. Ці кошти частково використані на виплати вкладникам банків із депозитами у межах гарантованої суми. За два тижні вкладники отримали 427 млн грн виплат. Докладніше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні