Категорія
Новини
Дата

Україна продасть Польщі 100 000 т вугілля, попри заборону на його експорт

1 хв читання

Кабінет міністрів України відкрив квоту і дозволив експортувати 100 000 т вугілля до Польщі. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Під час робочого візиту до Варшави Галущенко повідомив, що це рішення уже ухвалене.
  • Зокрема, Галущенко проінформував міністра клімату та навколишнього середовища Польщі Анну Москву про рішення української влади відкрити квоту на експорт вугілля до Польщі в обсязі 100 000 т.
  • «Польська сторона подякувала за це важливе політичне рішення, зазначивши, що в умовах російського енергетичного шантажу вугільна галузь набула додаткової ваги», – йдеться у повідомленні.

Контекст

Перед повномасштабним вторгненням 18 лютого 2022 року запаси вугілля на складах українських теплоелектростанцій становили 820 000 т, що майже вдвічі перевищувало показники на відповідну дату 2021 року. При цьому споживання було на 18% менше, ніж у 2021 році. Очікувалося, що до кінця лютого обсяг імпортного вугілля, постачання якого розпочалося у листопаді 2021 року, перевищить 1,6 млн т. Лише у березні мало надійти ще 391 т.

У червні цього року уряд встановив нульові квоти та заборонив тим самим експорт природного газу, мазуту, а також вугілля камʼяного, антрациту, брикетів, окатишів аналогічних видів твердого палива, отриманих із камʼяного вугілля, крім коксівного вугілля.

На засіданні 7 вересня Кабінет міністрів прийняв постанову, яка передбачає внесення коксівного вугілля до переліку товарів, експорт яких заборонено. 

Рішення було прийнято з метою забезпечення належної підготовки та проходження опалювального сезону, зокрема, накопичення достатніх запасів палива для теплової генерації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд