Кабінет міністрів на засіданні 7 вересня прийняв постанову, яка передбачає внесення коксівного вугілля до переліку товарів, експорт яких заборонено. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Уряд заборонив експорт коксівного вугілля

Кабінет міністрів на засіданні 7 вересня прийняв постанову, яка передбачає внесення коксівного вугілля до переліку товарів, експорт яких заборонено. Фото Getty Images

Кабінет міністрів на засіданні 7 вересня прийняв постанову, яка передбачає внесення коксівного вугілля до переліку товарів, експорт яких заборонено, повідомила пресслужба Міністерства енергетики. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зазначається, що рішення було прийнято з метою забезпечення належної підготовки та проходження опалювального сезону, зокрема, накопичення достатніх запасів палива для теплової генерації.
  • «А також для запобігання зловживанню та маніпуляціям із якістю вугілля, яке може бути використане для роботи теплової генерації під час опалювального сезону, а замість цього спрямовувалось на експорт», — кажуть у міністерстві.
  • Державними стандартами дозволяється використовувати коксівне вугілля у складі паливних сумішей для ТЕС, ТЕЦ і котелень.
  • Таким чином коксівне вугілля може розглядатися як складова паливного балансу для теплової генерації в рамках підготовки до осінньо-зимового періоду 2022/23.

Контекст

У червні цього року уряд встановив нульові квоти та заборонив тим самим експорт природного газу, мазуту, а також вугілля камʼяного, антрациту, брикетів, окатишів аналогічних видів твердого палива, отриманих із камʼяного вугілля, крім коксівного вугілля.

Перед повномасштабним вторгненням 18 лютого 2022 року запаси вугілля на складах українських теплоелектростанцій становили 820 000 т, що майже вдвічі перевищувало показники на відповідну дату 2021 року. При цьому споживання було на 18% менше, ніж у 2021 році. Очікувалося, що до кінця лютого обсяг імпортного вугілля, постачання якого розпочалося у листопаді 2021 року, перевищить 1,6 млн т. Лише у березні мало надійти ще 391 т.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні