Категорія
Новини
Дата

Україна розраховує на $15-20 млрд від МВФ протягом трьох років. Голова НБУ чекає на нову програму до кінця року

Україна розраховує до кінця 2022 року отримати нову програму з Міжнародним валютним фондом на $15-20 млрд, повідомив в інтерв'ю Reuters голова Національного банку (НБУ) Кирило Шевченко.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Київ вже надіслав МВФ запит і тепер проводить консультації щодо нового фінансування, сказав Шевченко. 
  • За його словами, Україна сподівається, що буде надано до $20 млрд протягом двох або трьох років у формі угоди про резервне кредитування або механізм розширеного фінансування.
  • Голова НБУ розраховує, що програма почне діяти у 2022 році.
  • Також НБУ сподівається досягти угоди про своп-лінію з Банком Англії протягом кількох тижнів, додав Шевченко.

Контекст

Робота щодо нової програми з МВФ ведеться, але вона йде важко через певні бюрократичні моменти в самому Фонді, зазначив раніше заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. У МВФ немає досвіду проведення чи запровадження макроекономічних програм в ситуаціях, коли в країні є воєнні дії, додав він. 

22 листопада 2021 року рада директорів МВФ затвердила перший перегляд програми stand-by з Україною та виділила другий транш за цією програмою на $700 млн. Програма мала продовжуватись до червня 2022 року включно.

З початку військового вторгнення РФ програма stand-by була зупинена. На початку березня МВФ перерахував Україні $1,4 млрд за програмою екстреної підтримки Rapid Financing Instrument.

МВФ створив для України спеціальний рахунок, який дозволить США та іншим країнам передати Києву частину отриманих минулого року від МВФ в рамках додаткового розподілу спеціальних прав запозичення (СПЗ, SDR). 

2 червня глава НБУ Кирило Шевченко заявив про необхідність розпочати обговорення нової програми із МВФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні