Категорія
Новини
Дата

Україна виграла справу «боргу Януковича» на $3 млрд у Верховному суді Великої Британії

Верховний суд Великої Британії виніс рішення на користь України у справі про дефолт за облігаціями на $3 млрд, позов тепер буде передано на повний судовий розгляд для розслідування російської агресії, пише Bloomberg. Рішення дозволяє Україні стверджувати, що облігації, продані у 2013 році напередодні Революції гідності, були частиною незаконної політичної та військової агресії з боку Москви.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Судді винесли своє рішення в середу, 15 березня, в ухвалі, яка зводить нанівець спроби Росії виграти справу і дозволяє Україні відстрочити будь-які подальші виплати.
  • Верховний суд постановив, що суддям необхідно враховувати передісторію російської кампанії напередодні анексії Криму.
  • «Успіх захисту України залежить від того, чи зможе вона встановити, що Росія загрожувала застосуванням сили і що ці загрози були причиною рішення України укласти угоду, – йдеться в ухвалі судді Роберта Ріда. – Це питання може бути вирішене лише після суду».
  • Прагнення України відстрочити погашення боргу вже отримало підтримку на міжнародному рівні з боку ключових державних кредиторів та приватних власників облігацій. 
  • Лондонська справа перетворилася з простого комерційного спору на справу, що має юридичні наслідки щодо здатності англійських судів приймати рішення щодо суверенних дефолтів. Судді традиційно уникали втручання в іноземні справи.
  • Судді ухвалили, що хоча Україна не може стверджувати, що Москва чинила економічний тиск, вона може стверджувати, що загрози Росії застосувати насильство рівносильні «примусу».
  • Зазначається, що Верховний суд Великої Британії постановив, що надалі потрібно ретельно вивчити спроби Росії силою змусити Україну купити облігації.
  • Міністерство фінансів України повідомило, що згідно із рішення суду тепер справу, яка була ініційована Росією проти України, потрібно направити на судовий розгляд за повною процедурою у відкритому засіданні.
  • Верховний суд на цьому етапі не здійснював розгляд фактів незаконної війни Росії проти України, оскільки апеляційний розгляд «відбувався до повномасштабного вторгнення Росії до України у лютому 2022 року», але суддя Лорд Карнват зазначив, що подальшу поведінку Росії неможливо ігнорувати.
  • «Тепер на Росію лягає тягар доведення суду, що погрози в сторону України не вплинули на рішення України випустити єврооблігації, що в подальшому були використані Росією як один із інструментів зброї проти України. Верховний суд зазначив, що Україна досягне успіху у цій справі, якщо не буде доведено зворотного, що тиск Росії не відіграв жодної ролі в рішенні України про випуск єврооблігацій», – сказано у повідомленні установи.

Контекст

Україна припинила виплату відсотків за єврооблігаціями на суму $3 млрд через розбіжності наприкінці 2015 року. Юристи трасту, що діє від імені Росії, стверджували, що англійські суди повинні розглядати справу як просте невиконання зобовʼязань, не вдаючись до політики.

Справа була переглянута незадовго до торішнього вторгнення в Україну і має давню історію, коли судді апеляційної інстанції скасовували рішення суду нижчої інстанції. Під час рішення щодо апеляції українські офіційні особи назвали це першим офіційним визнанням міжнародним судом «гібридної війни» Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні