Президент Володимир Зеленський підписав указ про затвердження першої частини санкцій із великого пакета, ухваленого РНБО 30 вересня. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Зеленський ввів санкції проти Януковича, Дерипаски, Курченка та ексміністра. Офіс президента пояснив, чому лише чотири особи

Президент Володимир Зеленський підписав указ про затвердження першої частини санкцій із великого пакета, ухваленого РНБО 30 вересня. Фото Getty Images

Президент Володимир Зеленський підписав указ про затвердження першої частини санкцій із великого пакета, ухваленого РНБО 30 вересня. Решта санкційного списку, до якого входять понад 3500 субʼєктів, перебуває «в роботі», уточнив у коментарі Forbes заступник керівника Офісу президента (ОП) Андрій Смирнов.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • Указ Зеленського, датований 12 жовтня, вводить у дію рішення Ради нацбезпеки та оборони щодо санкцій проти експрезидента України Віктора Януковича, бізнесмена з його оточення Сергія Курченка, міністра оборони часів Януковича Павла Лебедєва та російського бізнесмена Олега Дерипаски (в Україні з його іменем асоціюється Миколаївський глиноземний завод).
  • Усі ці особи фігурують у санкційних списках, затверджених РНБО 30 вересня. «В сьогоднішньому указі президента фігурують лише чотири особи тому, що обмежувальні заходи (санкції) по ним застосовувалися окремим рішенням Ради нацбезпеки, ініціатором якого був Кабінет Міністрів України», – пояснив Смирнов з ОП.
  • Згідно із законом про санкції ініціювати внесення певних осіб до санкційних списків можуть п’ять суб’єктів: Верховна Рада, Кабмін, Нацбанк, СБУ та президент.
  • За словами Смирнова, найближчим часом варто очікувати набуття чинності рішення РНБО про застосування решти санкцій. «Рішення велике, підготовча робота над ним триває. В роботі 83 кілограми документів, більше 3,5 тисяч суб’єктів», – сказав Смирнов.
  • Набуття чинності санкцій указом президента дасть змогу Міністерству юстиції розпочати судові процеси з можливої конфіскації активів підсанкційних субʼєктів, розповідав в інтервʼю Forbes міністр юстиції Денис Малюська. За його словами, процедура підготовки одного кейсу може тривати декілька місяців.
  • За даними співрозмовників Forbes у правоохоронних органах, у списку, окрім Януковича, Курченка та Дерипаски, зокрема, фігурує співвласник Альфа-Банку та «Київстару» Михайло Фрідман, а також Віктор Медведчук та його дружина Оксана Марченко.

Контекст

30 вересня РНБО вперше від початку повномасштабної війни з Росією запровадила санкції проти російських бізнесменів, які доти потрапляли в санкційні списки ЄС та країн G7.

«До санкційних списків, які опрацьовувалися «довгий час», увійшли тисячі фізичних і юридичних осіб країни-агресора – зокрема, олігархи, чиновники, депутати Державної думи, промислові компанії», – заявив за кілька годин після засідання секретар РНБО Олексій Данілов.

Цим рішенням Україна фактично віддзеркалила міжнародні санкції, накладені на росіян упродовж війни, розповідають співрозмовники Forbes, дотичні до міжвідомчої робочої групи (МРГ) з питань реалізації державної санкційної політики. 

За словами Малюськи, з конфіскацією активів Дерипаски та інших російських бізнесменів можуть виникнути проблеми, оскільки часто активи, що асоціюються з ними, належать номінальним власникам. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні