Мін'юст подає позов про конфіскацію активів Януковича. /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Мін'юст подає позов про конфіскацію активів Януковича. До кінця року до суду можуть піти справи Фрідмана, Ротенберга та Дерипаски

2 хв читання

Мін'юст подає позов про конфіскацію активів Януковича. Фото Shutterstock

Міністерство юстиції опрацювало перші кейси колишніх українських та російських чиновників та бізнесменів, які потрапили під санкції РНБО. Цього тижня до Вищого антикорупційного суду Мін'юст направить позов про конфіскацію активів експрезидента Віктора Януковича. До кінця 2022 року – ряду російських бізнесменів, серед який Михайло Фрідман, Олександ Бабаков, Олег Дерипаска та Аркадій Ротенберг. Про це Forbes розповіла заступниця міністра юстиції Ірина Мудра.

Ключові факти

  • «12 жовтня РНБО ввела санкції проти чотирьох осіб – президента-втікача Віктора Януковича, бізнесменів Сергія Курченка, Олега Дерипаски та міністра оборони України часів Януковича Павла Лебедєва. Необхідні запити щодо них вже направлені та опрацьовані», – сказала Мудра. Цього тижня Мінʼюст направить перший позов до ВАКС проти Януковича щодо конфіскації його активів та майна, уточнила вона.
  • Також цього тижня міністерство направить позов проти трьох ректорів російських навчальних закладів, які прямо підтримали російську агресію проти України. Вони потрапили до санкційних списків на початку червня. Мінʼюст виявив їхнє майно на території України, однак Мудра не уточнила, про які саме активи йдеться.
  • До кінця року міністерство планує подати позови проти власників великих російських бізнес-груп з активами в Україні. Йдеться про росіян, які потрапили до великого пакету санкцій, затвердженого 19 жовтня. «Серед них бізнесмени, які входять до рейтингу ТОП-100 російського Forbes, такі як Олександр Бабаков, Олег Дерипаска, Михайло Фрідман, Петро Авен, Герман Хан, Аркадій Ротенберг, – уточнила Мудра. – До кінця року Мінʼюст планує подати позови щодо кількох таких бізнесменів».
  • За її словами, ці бізнесмени завжди намагалися приховати свої активи. «Навіть зараз вони намагаються приховати відомості про кінцевих бенефіціарів та корегують інформацію у державних реєстрах, наприклад, змінюють громадянство бенефіціара з російського на кіпрське, адже ці особи мають кілька громадянств, – сказала Мудра. – Зараз ми працюємо над доказовою базою щодо цих активів».

Контекст

30 вересня РНБО вперше від початку повномасштабної війни з Росією запровадила санкції проти російських бізнесменів, які доти потрапляли в санкційні списки ЄС та країн G7.

«До санкційних списків, які опрацьовувалися «довгий час», увійшли тисячі фізичних і юридичних осіб країни-агресора, зокрема, олігархи, чиновники, депутати Державної думи, промислові компанії», – заявив за кілька годин після засідання секретар РНБО Олексій Данілов.

Цим рішенням Україна фактично віддзеркалила міжнародні санкції, накладені на росіян упродовж війни, розповідають співрозмовники Forbes, дотичні до міжвідомчої робочої групи (МРГ) з питань реалізації державної санкційної політики. 

За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, з конфіскацією активів Дерипаски та інших російських бізнесменів можуть виникнути проблеми, оскільки часто активи, що асоціюються з ними, належать номінальним власникам. 

1 вересня стало відомо, що ВАКС конфіскував 17 обʼєктів нерухомості загальною площею майже 100 000 кв. м, а також частки в кількох українських фірмах, повʼязаних з російським бізнесменом Володимиром Євтушенковим. Це було перше подібне рішення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні