Категорія
Новини
Дата

Україна вивчає можливості відновлення «зернового коридору» із конвоями – Зеленський

2 хв читання

Україна вивчає можливість безпечного функціонування «зернового коридору», включно з можливим супроводом конвоями, повідомив президент Володимир Зеленський, пише «Інтерфакс- Україна». За його словами, деякі компанії-орендатори кораблів або агротрейдери заявляють про готовність йти цим коридором.

Ключові факти

  • «Як ми можемо гарантувати безпеку в цьому коридорі? Тут є різні аспекти. Ми порушували питання щодо окремих конвоїв. Їх потрібно обговорювати не лише з Туреччиною, а і з іншими нашими партнерами», – сказав він.
  • За словами Зеленського, «і ООН, і Туреччина, і військові можуть сказати, що гарантій 100% ніхто не дає. Але це дуже легка позиція. Це не та позиція, на яку ми готові. Тому що для нас потрібно, щоб коридор діяв».
  • Він зазначив, що деякі компанії-орендатори кораблів або агротрейдери самі звертаються, що готові йти коридором.
  • «І якщо держава дає нам на це дозвіл, ми підемо і будемо брати на себе відповідні ризики. Тут я також чекаю на відповідь від Міністерства інфраструктури та від наших військових», — сказав він.
  • Зеленський зазначив, що очікує від Організації Обʼєднаних Націй практичних дій задля забезпечення безпеки зернового коридору.
  • «Коридор має бути в безпеці. Фактично, знаючи Росію, він не буде в безпеці, якщо ООН дуже чітко і дуже твердо не почне працювати на рівні Генерального секретаря. Крім його слів, які були достатньо потужними, потрібні практичні дії. Цього ми поки що не побачили», – цитує Зеленського «Укрінформ».
  • Він додав, що з Туреччиною Україна працює на різних рівнях, і пообіцяв найближчим часом мати повну інформацію щодо бачення продовження функціонування коридору.

Контекст

Організація Обʼєднаних Націй і Туреччина виступили посередниками в «зерновій угоді» щодо Чорного моря на перші 120 днів у липні минулого року, щоб допомогти впоратися з глобальною продовольчою кризою, яка посилилася через вторгнення Москви в Україну – одного з провідних світових експортерів зерна.

17 липня Росія направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження угоди. У Кремлі заявили, що повернуться до неї після виконання умов РФ. Пізніше російське МЗС опублікувало заяву, в якій йдеться про відкликання гарантій безпеки судноплавства в межах Чорноморської зернової ініціативи.

Того ж дня президент Володимир Зеленський запропонував продовжити роботу «зернового коридору» після того, як Росія вирішила вийти з угоди. «Навіть без РФ треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор. Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, то всі готові продовжувати постачання зерна», – сказав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні