Категорія
Новини
Дата

Україна вивчає можливості відновлення «зернового коридору» із конвоями – Зеленський

Україна вивчає можливість безпечного функціонування «зернового коридору», включно з можливим супроводом конвоями, повідомив президент Володимир Зеленський, пише «Інтерфакс- Україна». За його словами, деякі компанії-орендатори кораблів або агротрейдери заявляють про готовність йти цим коридором.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Як ми можемо гарантувати безпеку в цьому коридорі? Тут є різні аспекти. Ми порушували питання щодо окремих конвоїв. Їх потрібно обговорювати не лише з Туреччиною, а і з іншими нашими партнерами», – сказав він.
  • За словами Зеленського, «і ООН, і Туреччина, і військові можуть сказати, що гарантій 100% ніхто не дає. Але це дуже легка позиція. Це не та позиція, на яку ми готові. Тому що для нас потрібно, щоб коридор діяв».
  • Він зазначив, що деякі компанії-орендатори кораблів або агротрейдери самі звертаються, що готові йти коридором.
  • «І якщо держава дає нам на це дозвіл, ми підемо і будемо брати на себе відповідні ризики. Тут я також чекаю на відповідь від Міністерства інфраструктури та від наших військових», — сказав він.
  • Зеленський зазначив, що очікує від Організації Обʼєднаних Націй практичних дій задля забезпечення безпеки зернового коридору.
  • «Коридор має бути в безпеці. Фактично, знаючи Росію, він не буде в безпеці, якщо ООН дуже чітко і дуже твердо не почне працювати на рівні Генерального секретаря. Крім його слів, які були достатньо потужними, потрібні практичні дії. Цього ми поки що не побачили», – цитує Зеленського «Укрінформ».
  • Він додав, що з Туреччиною Україна працює на різних рівнях, і пообіцяв найближчим часом мати повну інформацію щодо бачення продовження функціонування коридору.

Контекст

Організація Обʼєднаних Націй і Туреччина виступили посередниками в «зерновій угоді» щодо Чорного моря на перші 120 днів у липні минулого року, щоб допомогти впоратися з глобальною продовольчою кризою, яка посилилася через вторгнення Москви в Україну – одного з провідних світових експортерів зерна.

17 липня Росія направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження угоди. У Кремлі заявили, що повернуться до неї після виконання умов РФ. Пізніше російське МЗС опублікувало заяву, в якій йдеться про відкликання гарантій безпеки судноплавства в межах Чорноморської зернової ініціативи.

Того ж дня президент Володимир Зеленський запропонував продовжити роботу «зернового коридору» після того, як Росія вирішила вийти з угоди. «Навіть без РФ треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор. Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, то всі готові продовжувати постачання зерна», – сказав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні