Росія відмовилася продовжувати «зернову угоду» та відкликає гарантії безпеки судноплавства (Доповнено) /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Росія відмовилася продовжувати «зернову угоду» та відкликає гарантії безпеки судноплавства (Доповнено)

Shutterstock

Росія заявила, що «зернова угода» припиняє діяти з понеділка, 17 липня, пише Bloomberg. За даними російського МЗС, РФ направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження угоди. У Кремлі заявили, що повернуться до неї після виконання умов РФ. Пізніше російське МЗС опублікувало заяву, в якій йдеться про відкликання гарантій безпеки судноплавства в межах Чорноморської зернової ініціативи.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Москва неодноразово погрожувала вийти з угоди, але востаннє погодилася на двомісячне продовження у травні, до 17 липня. Bloomberg зазначає, що закриття коридору вдарить по ключових покупцях, таких як Китай, Іспанія та Єгипет.
  • За даними російського агентства «Інтерфакс», РФ 17 липня направила Анкарі, Києву та ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди», заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова.
  • «Росія сьогодні офіційно повідомила турецьку та українську сторони, а також Секретаріат ООН про заперечення проти продовження угоди», – повідомила вона. За її словами, «найближчим часом буде опубліковано заяву МЗС із детальними розʼясненнями російської позиції».
  • Водночас речник російського президента Дмитро Пєсков уточнив, що дія «зернової угоди» припиняється відсьогодні.
  • «На жаль, частина, що стосується Росії, цих чорноморських домовленостей не виконана досі, тому її дія припиняється. Як тільки російська частина домовленостей буде виконана, російська сторона повернеться до реалізації цієї угоди, негайно», – цитує його «Інтерфакс».
  • Доповнено. МЗС країни-агресора опублікувало заяву, в якій йдеться про відкликання гарантій безпеки судноплавства в рамках Чорноморської зернової ініціативи. «Це означає відкликання гарантій безпеки судноплавства, згортання морського гуманітарного коридору, відновлення режиму тимчасово небезпечного району у північно-західній акваторії Чорного моря та розформування СКЦ у Стамбулі. Без участі Росії «чорноморська ініціатива» припиняє своє функціонування з 18 липня», – йдеться у заяві.

Контекст

Організація Обʼєднаних Націй і Туреччина виступили посередниками в «зерновій угоді» щодо Чорного моря на перші 120 днів у липні минулого року, щоб допомогти впоратися з глобальною продовольчою кризою, яка посилилася через вторгнення Москви в Україну – одного з провідних світових експортерів зерна.

Днями генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш запропонував президентові Росії Володимиру Путіну продовжити «зернову угоду» в обмін на підключення дочірньої компанії Россільгоспбанку до міжнародної платіжної системи SWIFT. У вівторок, 11 липня, Гутерреш направив Путіну листа, в якому запропонував шляхи подальшого полегшення російського експорту продовольства та добрив і забезпечення продовження поставок українського зерна Чорним морем, заявив представник ООН. 

14 липня президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган запевнив, що дію «зернової угоди», яка дозволяє Україні експортувати врожай із ключових портів через Чорне море, буде продовжено. За його словами, президент РФ Володимир Путін погодився на продовження дії ініціативи. Згодом у Кремлі цю інформацію спростували.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні