Категорія
Новини
Дата

Україна втратила 16 позицій в рейтингу стартап-екосистем світу й зайняла 50 місце

Україна посіла 50-те місце в щорічному рейтингу стартап-екосистем Global Startup Ecosystem 2022 від аналітичної компанії StartupBlink. Країна опустилася на 16 позицій у порівнянні з 2021 роком, коли зайняла 34 місце.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Через наслідки війни Україна опустилася на 16 місць, але зуміла залишитися в топ-50 у світі, — 50 місце», — ідеться в дослідженні. У Європі Україна посідає 30 місце, втративши девʼять позицій.
  • Київ зайняв 93 місце, втративши 45 позицій. Водночас столиця на 23 місці в рейтингу 25 найкращих у світі міст для маркетингу та продажів, програмного забезпечення та даних.
  • Усі українські міста суттєво втратили індекс своїх стартап-екосистем, опустившись нижче 700-го: Одеса опустилася на 348 позицій — до 742-го, Львів на 494 позиції — до 749-го, Харків на 342 позиції — до 855-го. У порівнянні з минулим роком, коли в 1000 найкращих міст входило шість українських, зараз Україна має чотири міста в списку. Із тисячі вибули Тернопіль і Дніпро.
  • «Оскільки Україна мужньо зустрічає війну, важко сказати, які будуть наслідки для стартап-екосистеми, і як швидко Україна відбудує її фізичну та економічну інфраструктури. Країна переживала економічні труднощі протягом кількох років перед війною, але все ж їй вдалося створити масштабовані й глобальні технології. Це свідчить про талант і стійкість робочої сили», — ідеться в дослідженні.
  • Основною причиною успіху України в розвитку технологій StartupBlink називає талановиті кадри. Компанія також попереджає про ризики відтоку талантів з України.
  • «Один із серйозних викликів, з яким зіштовхнеться українська стартап-екосистема, — це, за іронією долі, безпрецедентна допомога європейських країн, які дозволяють українцям жити й працювати там протягом довгого часу, — пишуть у дослідженні аналітики. — Ця допомога дуже потрібна під час війни, але залишається сподіватися, що українські таланти повернуться додому, коли війна закінчиться, і відмовляться від релокації до інших країн, аби ми побачили, що українська екосистема відновила свою попередню силу».

Контекст

Українські стартапи у 2021 році залучили рекордні $832 млн інвестицій, що на 45% більше, ніж роком раніше. ІТ-індустрія України забезпечила рекордні $2 млрд експортних надходжень у першому кварталі 2022 року. Аналогічний показник у 2021 році становив $1,44 млрд. Обсяг ІТ-експорту збільшився на 28%.

Водночас з початком повномасштабної війни 99% стартапів потребують фінансової підтримки, свідчить березневе опитування Українського фонду стартапів (USF).

Google запустив фонд  Ukraine Support Fund на $5 млн, яким керуватиме польський акселератор Huge Thing. У планах – профінансувати 50 українських стартапів до кінця 2022 року. Витратити гроші можна буде на відновлення постраждалого від війни бізнесу та нові продукти, актуальні під час бойових дій. Станом на 31 травня Ukraine Support Fund профінансував 17 українських стартапів.

Серійний IT-підприємець Денис Довгополий за підтримки UCU Business School і Українського католицького університету запустив ґрантовий фонд для українських стартапів. Розмір фонду сягатиме $1,5-2 млн, проте він планує залучити ще $5-10 млн. На старті українським стартапам даватимуть по $50 000.

Перші ґранти отримають шість стартапів, проте Довгополий зазначив, що планують дати кошти 20-30 стартапам. Один із головних критеріїв, щоб отримати ґрант, – 70% команди має знаходитися в Україні. Також стартап повинен мати готовий продукт, що вже приносить гроші.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні