Категорія
Новини
Дата

Експорт українських IT-послуг виріс на 28% за перший квартал. Він приніс рекордні $2 млрд надходжень

ІТ-індустрія України забезпечила рекордні $2 млрд експортних надходжень у першому кварталі 2022 року. Аналогічний показник у 2021 році становив $1,44 млрд. Обсяг ІТ-експорту збільшився на 28%, пише Асоціація IT Ukraine із посиланням на дані Національного банку України.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно з даними НБУ, зростання ІТ-індустрії продовжувалося до самої війни й у лютому 2022 року досягло рекордного щомісячного показника експорту – $839 млн. Це на 43% більше за аналогічний період 2021 року – $480 млн.
  • У березні 2022 року українська ІТ-галузь зберегла 96% обсягу експорту компʼютерних послуг, $522 млн, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року – $546 млн.
  • Через війну скорочення валютного виторгу в березні було на 38% у порівнянні з показниками лютого, тоді як в інших галузях це 50–60%, пише асоціація.
  • У нових військових реаліях індустрії вдалося консолідуватися та швидко переформатуватися завдяки антикризовим бізнес-планам, ідеться в релізі. Більшість компаній зберегли клієнтів та обсяги своїх контрактів.

Контекст

«За нашими новими даними, вже під час війни 77% ІТ-компаній залучили нових клієнтів, на зростання на 5–30% у цьому році очікує 56% з них», – цитує асоціація слова виконавчого директора Костянтина Васюка.

Львівський ІТ-кластер наводить дані, що лише 27,7% компаній отримали повідомлення від клієнтів про призупинення чи перенесення проєктів у зв’язку з ситуацією в Україні. Але відсоток розірваних контрактів сягає всього 15,4%.

У 2021 році Україна експортувала ІТ-продукту на $6,8 млрд, що на $1,8 млрд більше, ніж в 2020 році. Частка ІТ-послуг в експорті всіх послуг становила 37%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні