Категорія
Новини
Дата

Україна втратила $49 млрд через відсутність регуляції крипторинку – дослідження

Легалізація криптогалузі без додаткових стимулів могла б згенерувати для України майже $49 млрд у 2016-2022 роках, що становить 4,9% ВВП, йдеться у дослідженні Ukraine Economic Outlook. Віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров вважає, що для виведення криптосектору із тіні, потрібно створити спеціальний податковий режим.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • З 2016 року Україна втратила $48,8 млрд прямих доходів населення та компаній і $10,4 млрд податкових надходжень через відсутність крипторегуляцій. Це дорівнює $7 млрд та $1,5 млрд щорічно, йдеться у дослідженні.
  • При цьому доходи розподілені нерівномірно, і більшість «втрачених» доходів припадає на бичачі 2017 ($23,3 млрд) та 2020 ($14,9 млрд) роки.
  • Капіталізація криптовалютного ринку на піку в листопаді 2021-го становила $2,9 трлн, при цьому приплив реальних коштів на нього аналітики оцінюють в $330 млрд. 
  • Для підрахунку втрачених коштів в Україні автори дослідження розрахували потенційні прибутки для населення від вкладень коштів у криптовалюту, доходи майнінгових ферм та емісію стейблкоїнів усередині країни. 
  • В результаті $49 млрд втраченого припливу сформовано на 80% ($39 млрд) із втраченого прибутку населення, на 14% ($7 млрд) – із втрачених доходів майнерів і на 6% ($2 млрд) – із втраченого доходу компаній-емітентів стейблкоїнів. 
  • Як зазначається у дослідженні, ключові чинники втрачених можливостей – це дешева електроенергія в періоди становлення майнінгу криптовалют, відсутність інструментів інвестування без привʼязки до централізованих структур для населення та обмежена ліквідність валютних інструментів усередині країни. 
  • Наведені підрахунки є консервативними через оцінку внутрішнього попиту без урахування потенційного припливу зовнішніх інвестицій, йдеться у дослідженні.
  • Віцепремʼєр Михайло Федоров вважає, що для виведення криптосектору із тіні, потрібно створити спеціальний податковий режим для цього бізнесу.
  • «Податки мають бути на рівні 5% для доходів фізосіб та 18% для компаній з додатковою можливістю користуватися перевагами податкового режиму Дія.City», – зазначив Федоров.
  • За його словами, встановлення стимулювальних податків для криптоіндустрії сприятиме детінізації нового сегменту економіки, збільшить надходження до бюджету країни та підвищить інвестиційну привабливість України.

Контекст

У 2022 році парламентарі ухвалили законопроєкт №3637 «Про віртуальні активи», який міг набути чинності лише після змін до Податкового кодексу. Однак президент ветував його, внісши низку правок. Законотворці намагалися змінити податкове законодавство під час війни, але ці спроби не були успішними.

Черговий підхід стався після того, як ЄС схвалив регламент регулювання віртуальних активів МіСА (Markets in Crypto-assets).

Новий законопроєкт не є доповненням чи переробкою попереднього закону про віртуальні активи, підписаного президентом 15 березня 2022 року.

У червні цього року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку завершила розробку законопроєкту про оподаткування криптоактивів і оновила текст закону «Про віртуальні активи». Більше про це читайте тут.

Капіталізація крипторинку на 30 червня 2023 року становила $1,2 трлн. Крипторинок, який сформувався за останні 10 років, зріс до 3,2% від фондового ринку США (S&P500), $37,2 трлн. 

За оцінками Ukraine Economic Outlook, сукупно на крипторинок «зайшли» $331 млрд реальних коштів, і це призвело до підвищення капіталізації на $1,2 трлн на кінець червня 2023-го і на $2,2 трлн у піковий 2022 рік.

До першого півріччя 2023 року щороку баланс припливу був позитивним для крипторинку. Рекордним став 2021 рік, коли обсяги емісії у світових економіках призвели до акумуляції $216,6 млрд коштів на крипторинку за загальної капіталізації в $2,2 трлн. За 2021-й капіталізація крипторинку зросла на 190%, проте її «підтримували» всього $329 млрд, накопичені з 2013-го по 2021-й, що становить 14,9%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні