Газ, автогаз, скраплений газ, бочки, залізниця /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна може імпортувати до 30% автогазу, виробленого в Росії – аналітики ринку

Маркер газу російського походження – низька ціна. Фото Getty Images

За останні місяці 20–30% усього імпортованого до України автогазу має російське походження, свідчать дані «Консалтингової групи А-95» та «НафтоРинку». Це приносить країні-агресору щомісяця від $8 млн до $12 млн, ідеться в матеріалі Forbes.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • У Литві, Польщі, Румунії російський автогаз на газонакопичувальних станціях змішують з американським чи норвезьким, каже засновниця компанії – імпортера скрапленого газу «Омнія трейд» Юлія Андрєєва.
  • Якщо газ принаймні на 51% складається з виробленого у ЄС, він легально отримує європейський сертифікат походження.
  • Більшість країн постачає в Україну набагато більше газу, ніж дозволяють власні виробничі можливості. Литва і Латвія останніми місяцями експортують в Україну близько 16 000 т. А єдиний виробник у країнах Балтії, Мажейкяйський НПЗ польської групи Orlen, може експортувати до 3000 т. Решта газу йде через європейські країни з Росії.
  • Трейдери купують газ російського походження через нижчу ціну. Котирування російського скрапленого газу на кордоні Білорусі та Польщі 18 січня – $380. Це на $200 дешевше, ніж норвезький чи американський газ.

Контекст

До повномасштабної війни Росія була найбільшим постачальником скрапленого газу в Україну. У 2021-му загальний імпорт автогазу становив 1,5 млн т, третина йшла напряму з Росії. В білоруських і казахстанських поставках теж була чимала частка російського палива (обидві країни займали по 15%). В Україні виробляли тільки 21% автогазу, за даними «Консалтингової групи А-95».

Після великого вторгнення РФ ці три найбільші канали недоступні. Імпортери перебудували логістичні ланцюги. Минулоріч українці спожили 1,1 млн т автогазу, з яких завезли 837 900 т. Близько 64% імпортували з Польщі, ще по 10% – з Литви та Румунії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні