Автогаз російського походження змішують із європейським, перш ніж імпортувати до України /Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

«Російський автогаз всюди». Україна закуповує скраплений газ, зроблений у Росії, на мільйони доларів 

Автогаз російського походження змішують із європейським, перш ніж імпортувати до України Фото Shutterstock

Україна вимагає посилення санкцій проти Росії й заборони імпорту російських товарів. Але від 20% до 30% автогазу в Україні має російське походження, що приносить країні-агресору щомісячно від $8 млн до $12 млн. Влада визнає проблему і намагається знайти рішення, однак поки без успіху. Що змушує українських імпортерів купувати російське пальне та як це працює

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

«Російський автогаз всюди. Змішують усі країни-постачальники: Румунія, Польща, Болгарія, Литва», – каже засновниця компанії-імпортера скрапленого газу «Омнія трейд» Юлія Андрєєва. 

За оцінками «Консалтингової групи А-95», останні місяці близько 30% всього автогазу, що імпортувала Україна, мав російське походження. Колеги з компанії «НафтоРинок» оцінюють частку скромніше – у 20%. Але навіть 20% – це близько $8 млн.

Як таке можливе при забороні на імпорт товарів із Росії?

До вторгнення Росія була найбільшим постачальником скрапленого газу в Україну. У 2021-му загальний імпорт автогазу становив 1,5 млн т, третина йшла напряму з Росії. В білоруських і казахстанських поставках теж була чимала частка російського палива (обидві країни займали по 15%). В Україні виробляли тільки 21% автогазу, за даними «Консалтингової групи А-95».

Після вторгнення ці три найбільші канали недоступні, імпортерам довелося швидко перебудувати логістичні ланцюги. Вони впорались – минулого року українці спожили 1,1 млн т автогазу, з яких завезли 837 900 т. Близько 64% імпортували з Польщі, ще по 10% – з Литви та Румунії, каже директорка з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан.

Найбільші імпортери, за даними співзасновника «Консалтингової групи А-95» Артема Куюна – БРСМ, ОККО, «Авантаж», «Західекотоп», «Надежда». 

Інфографіка: Олександра Желєзнова

У листопаді Україна імпортувала з Литви 8100 т автогазу, за даними «НафтоРинку» Фото Інфографіка: Олександра Желєзнова

Більшість країн поставляє в Україну набагато більше газу, ніж їх виробничі можливості. Останні місяці Литва і Латвія експортують в Україну близько 16000 т. Єдиний виробник скрапленого газу у країнах Балтії – литовський Мажейкяйський НПЗ польської групи Orlen, який може експортувати до 3000 т, каже аналітик консалтингової компанії «НафтоРинок» Олександр Сіренко.

Звідки додаткові обсяги? 

Російсько-європейський мікс автогазу

У 2021-му найбільшим джерелом скрапленого газу для Литви була Латвія – 77,6%, а у Латвію газ потрапляв переважно з Росії – 88%, за даними Євростату. За дев’ять місяців 2022 року Латвія також закупила в Росії майже 90% автогазу.

У Литві, Польщі, Румунії російський автогаз на газонакопичувальних станціях змішується з американським чи норвезьким, пояснює Андрєєва з «Омнія трейд». Якщо газ принаймні на 51% складається з виробленого у ЄС, то він отримує європейський сертифікат походження. «Суміш газу з Росії і скандинавських країн цілком легально отримує сертифікат походження ЄС і йде на експорт, зокрема і в Україну», – визнає Сіренко. 

При цьому українське законодавство не забороняє завозити автогаз зовсім без сертифіката походження, тобто пальне, яке на 100% може бути російським, додає Куюн. За даними його компанії, 56% ресурсу з Литви і Латвії йде в Україну без сертифіката походження, з інших країн – 27%.

«Стараємося купувати газ із сертифікатом Orlen, проте ми ніколи не знаємо, чи немає там російського газу, – визнає Андрєєва з «Омнія трейд». – Точно так само з російськими бензином і дизелем».

А що з російським бензином і дизелем? /Shutterstock

А що з російським бензином і дизелем?

Нафту російського походження почали змішувати з ресурсом інших джерел ще у квітні, писало видання The Wall Street Journal. У червні–липні до британських портів прибуло нафти з РФ на £80 млн, писало The Times.

Проблема приховування російського дизелю і бензину попереду, адже ембарго на імпорт російських нафтопродуктів набуде чинності з 5 лютого, пише Reuters. Припускають, що для зміни джерела походження ресурс спочатку везтимуть в інші країни, зокрема Індію.

Що змушує трейдерів під час війни везти російський скраплений газ з країн Балтії?

Відповідь на поверхні – менша ціна. 

Котирування російського скрапленого газу на кордоні Білорусі та Польщі 18 січня – $380, говорить Сіренко. Це на $200 дешевше, ніж норвезький чи американський газ

Різниця у $200 – це 4 грн/л у кінцевій ціні, каже Андрій Корольчук, керівник компанії «Люкс трейд ресурс».

Європейський вибір

У Міністерстві енергетики України визнають, що в Україну може ввозитись скраплений газ російського походження, проте в менших обʼємах, ніж кажуть експерти. «30% – це перебільшення, – каже Forbes заступник міністра енергетики України Микола Колісник. – ЄС мінімізує поставки з Росії».

20 січня Міненерго провело засідання щодо імпорту скрапленого газу російського походження. Обмінялися думками, швидкого і простого рішення тут немає, каже Куюн. 

«Боротьбу з ресурсом російського походження треба проводити не в Україні, а в ЄС. А процедуру перевірки сертифікатів походження треба реформувати», – додає він. Наразі імпорт скрапленого газу з Росії у ЄС не заборонений, а автентичність сертифіката важко перевірити, відкритого реєстру цих документів немає.

5 лютого в ЄС почне діяти ембарго на російські нафтопродукти. Колісник з Міненерго сподівається, що це ембарго зупинить поставки скрапленого газу в ЄС із Росії. Сіренко не поділяє оптимізму чиновників: формулювання у восьмому пакеті санкцій розмите, скраплений газ може уникнути заборони.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні