Категорія
Новини
Дата

Україна залучила до розмінування сільгоспземель американську Tetra Tech. Компанія почала роботу в пʼяти областях

Американська компанія Tetra Tech – один із світових лідерів із розмінування – розпочала роботу в Київській, Одеській, Сумській, Херсонській, Харківській областях. Про це повідомив представник компанії Джеффрі Томас Колдуелл на зустрічі з керівництвом Мінагрополітики України. Наприкінці 2022 року Tetra Tech отримала від Держдепу США контракт на $47,6 млн на гуманітарне розмінування в Україні.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Сторони обговорили співпрацю в аграрному секторі. Зокрема, питання гуманітарного розмінування земель сільгосппризначення.
  • Як зазначив заступник міністра агрополітики Денис Башлик, близько 500 000 га землі сільгосппризначення потребують розмінування, але процес відбувається повільно через обмеженість у ресурсах.
  • За його словами, в Україні працює близько 20 компаній із розмінування, але цього дуже мало. 
  • Своєю чергою, Джеффрі Томас Колдуелл запевнив, що Tetra Tech надасть необхідну технічну допомогу для розмінування, а також допоможе з навчанням спеціалістів. Він додав, що для прискорення процесу розмінування компанія використовуватиме новітні технології. 

Контекст

Компанія Tetra Tech (США) – один зі світових лідерів із розмінування. Наприкінці 2022 року Tetra Tech отримала від Держдепу США контракт на $47,6 млн на гуманітарне розмінування в Україні. Компанія допомагатиме виявляти й знешкоджувати протипіхотні міни, нерозірвані та покинуті боєприпаси, саморобні пристрої та інші вибухонебезпечні предмети. Також Tetra Tech проводитиме навчання з розмінування за міжнародними стандартами.

За даними Міноборони, в Україні налічується 349 ймовірно замінованих і замінованих територій. Половина з них – землі сільськогосподарського призначення. Серед них пріоритетними для розмінування є 470 000 га потенційно забруднених земель сільгосппризначення.

Розмінуванням займаються державні структури (ДССТ, ДСНС, Нацгвардія, Нацполіція), а також 144 групи неурядових організацій загальною чисельністю близько 600 фахівців. Для обладнання однієї групи саперів із 10 людей потрібно $100 000–150 000. Лише на Харківщині та Херсонщині заміновано понад 1 млн га земель сільськогосподарського призначення, заявляли в Мінагрополітики.

Вартість розмінування пріоритетних земель може становити понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га – 5000–7000 грн.

У липні міністерка економіки Юлія Свириденко повідомила, що міжнародні партнери планують виділити Україні $244 млн та спецтехніку на потреби гуманітарного розмінування.

Україна залучила близько €500 млн внесків на розмінування територій з урахуванням попередніх пакетів підтримки, заявляв у жовтні прем’єр Денис Шмигаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні