Категорія
Новини
Дата

Україна отримає $244 млн від міжнародних партнерів на гуманітарне розмінування – Свириденко

Міжнародні партнери мають намір виділити Україні $244 млн та спецтехніку на потреби гуманітарного розмінування, відповідних домовленостей уже досягнуто, повідомила перша віцепрем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко в колонці на «Українській правді».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Наші донори, зокрема США, Євросоюз, Японія, Німеччина, Велика Британія, Норвегія, Швеція, Італія, Литва, Нідерланди, Данія, Канада, Австрія, Швейцарія, Корея та Фонд Говарда Баффета сумарно виділять Україні понад $244 млн на потреби гуманітарного розмінування», – написала вона.
  • За словами Свириденко, до кінця року Україна отримає 10 машин для розмінування виробництва хорватської DOK-ING та ще 10 машин від Global Clearance Solutions, майже 200 піротехнічних машин, понад 600 металодетекторів, 50 підривних машин, індивідуальні набори для розмінування, вибухозахисні костюми, квадрокоптери, роботизовані системи для знешкодження боєприпасів тощо. 
  • Обладнання нададуть Японія, Канада, Корея, Швейцарія, Литва, Фонд Говарда Баффета, ПРООН та інші. За даними віцепремʼєрки, також є домовленості з DOK-ING і данською HYDREMA щодо локалізації їхнього виробництва в Україні.
  • Віцепремʼєрка додала, що для пришвидшення розмінування Мінекономіки працює над збільшенням спроможності держінституцій, залученням неурядових організацій і бізнесу до протимінної діяльності. 
  • Також відомство працює над збільшенням присутності на «ринку» розмінування приватних операторів. 
  • Для того, щоб сприяти залученню приватного бізнесу, Мінекономіки проводить експеримент із виведення робіт з розмінування у площину публічних закупівель. Зараз триває підготовка першої процедури закупівель на розмінування.

Контекст

За даними Міноборони, в Україні налічується 349 імовірно замінованих і замінованих територій. Половина з них – землі сільськогосподарського призначення. Серед них пріоритетними для розмінування є 470 000 га потенційно забруднених земель сільгосппризначення.

Розмінуванням займаються державні структури (ДССТ, ДСНС, Нацгвардія, Нацполіція), а також 144 групи неурядових організацій загальною чисельністю близько 600 фахівців. Для обладнання однієї групи саперів зі 10 людей потрібно $100 000–150 000. Лише на Харківщині та Херсонщині заміновано понад 1 млн га земель сільськогосподарського призначення, заявляли в Мінагрополітики.

Вартість розмінування пріоритетних земель може становити понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га – 5000–7000 грн.

Програми розмінування української території анонсувала Канада, яка виділила на це $11 млн, та ЄС, кошторис проєкту якого становить €25 млн.

До процесу розмінування деокупованих територій залучено близько 1000 бригад, які щоденно розміновують десятки тисяч гектарів. Про це у квітні в інтервʼю Forbes розповів заступник голови Офісу президента Олексій Кулеба. За даними Європейської Бізнес Асоціації, озвученими у квітні, майже 30% території України, а саме 174 000 кв. км, є потенційно небезпечними через замінування. Це унеможливлює роботу аграріїв, наражає їхнє життя на небезпеку та перешкоджає аграрному бізнесу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні