Категорія
Новини
Дата

На Харківщині та Херсонщині заміновано 1 млн га сільгоспземель

У Харківській та Херсонській областях залишаються замінованими понад 1 млн га сільськогосподарських земель. Про це сказав перший заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький в ефірі марафону «Єдині новини».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Щодо замінованих площ, то ситуація, за словами Висоцького, на Харківщині та Херсонщині залишається складною. Там заміновано понад 1 млн га території, наголосив він.
  • «Їх можна розділити на два типи. Перший – там, де була лінія фронту, це 80–90% замінованих площ. Другий – в тилу, там менший відсоток. Щодо останніх, є план все ж встигнути засіяти. А ті 200 000–300 000 га, які були на лінії зіткнення, на жаль, цього року ще не вдасться ввести в обіг», – зауважив Висоцький.
  • За його словами, аграрії готуються навесні засіяти ті площі, які не вдалося реалізувати за озимими культурами в тому числі через несприятливі погодні умови, зазначив Висоцький.
  • «Наразі ми спостерігаємо зниження міжнародних цін на мінеральні добрива. Це той фактор, який також має допомогти нам весною надолужити площі, які не були засіяні восени. Ми маємо вийти як мінімум на площі, які були посіяні у 2022 році», – сказав заступник міністра.
  • Крім того, він наголосив, що наразі одним із ключових завдань Мінагрополітики є відпрацювання механізму бронювання працівників агросектору. 
  • «Ми розуміємо, що фахові працівники агросектору у більшості випадків також дуже цінні для ЗСУ. Нам потрібно буде знайти складний, але все ж компроміс, між продовженням діяльності аграріїв та підтримкою ЗСУ», – наголосив Висоцький.

Контекст

На кінець 2022 року в Україні так зване «мінне забруднення» охоплювало близько 170 000 кв. км. Тобто більше чверті території країни, заявляв президент Володимир Зеленський. 

Через російське вторгнення Україна стала найбільш замінованою країною у світі. «Це навіть не можна порівняти з Сирією чи Афганістаном. Це дійсно масштабно», – заявила представник неурядової організації Mines Advisory Group Катерина Темплтон, зазначивши при цьому, що в Україні можна виявити протитанкові і протипіхотні міни, міни-пастки, міни-розтяжки, касетні боєприпаси, велику кількість снарядів, що не розірвалися.

За даними Mines Advisory Group, з 24 лютого 2022 року по 10 січня 2023-го в Україні від мін постраждали щонайменше 611 осіб. А з 2014 по 2020 рік було зафіксовано 1190 подібних інцидентів.

ЄС планує запустити програму гуманітарного розмінування звільнених територій на €25 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні