Категорія
Новини
Дата

Україна заощадить $5 млрд за два роки завдяки відстроченню платежів за боргами – Марченко

Україна зможе заощадити $5 млрд за два роки завдяки відстроченню платежів з обслуговування боргу по єврооблігаціям і ВВП-варрантам, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі телемарафону.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Непокриті потреби України складають $5 млрд щомісяця. В іншому випадку, за словами Марченко, країна б направила ці кошти на погашення боргів.
  • Заощаджені кошти планується спрямувати на соціальний захист та зарплати військовослужбовців.
  • Марченко подякував країнам G7 та членам Паризького клубу кредиторів, які погодились перенести виплати відсотків. Також він сподівається, що комерційні інвестори також підуть на ті умови, які Україна їм запропонувала. 

Контекст

19 липня Кабмін затвердив рішення звернутися до держателів єврооблігацій та запропонувати їм відстрочку за платежами на два роки. Кінцеву дату погашення кожного випуску облігацій, що були випущені з 2015-го по 2021-й роки, буде відстрочено на 24 місяці. За цими паперами Україна залучила близько $17 млрд.

20 липня група кредиторів України з країн G7 та членів Паризького клубу кредиторів погодилася відстрочити виплату основної суми боргу та відсотків до кінця 2023 року з можливістю продовження відстрочки на рік.

Водночас Україна не відмовляється від боргів загалом та обіцяє продовжити на цей період навіть нарахування відсотків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні