Категорія
Новини
Дата

Україна зібрала вже понад $15 млрд для покриття дефіциту бюджету – представник України в МВФ

Сума майбутнього зовнішнього фінансування держбюджету України після нещодавніх рішень США та Євросоюзу перевищила запрошені українським урядом $15 млрд на найближчі три місяці. Про це у коментарі Інтерфакс-Україна повідомив заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав Рашкован у кулуарах Українського сніданку в Давосі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Загалом на сьогодні сума виділених міжнародними партнерами коштів перевищує $15 млрд, які Україні потрібні були на три місяці. «Наше завдання – зробити так, щоб вони йшли з певною періодичністю, щоб не було все на кінець року», – сказав Рашкован. 
  • Президент США Джо Байден підписав зміни до бюджету про виділення додатково $40 млрд через війну в Україні, з яких $7,5 млрд підуть на фінансування дефіциту країни як гранти, уточнив він.
  • ЄС також заявив про виділення €9 млрд макрофінансової допомоги до кінця року, а Німеччина повідомила, що надасть Україні €1 млрд через рахунок, який адмініструє МВФ.
  • За словами Рашкована, МВФ завершує роботу з приводу дебютних коштів на цьому рахунку, які виділила Канада у розмірі 1 млрд канадських доларів, заявивши днями про збільшення цієї суми ще на 250 млн (сумарно $973,3 млн за поточним курсом).
  • «Плюс є ще досить багато грошей двосторонніх. Завдання уряду – опрацювати з міжнародними організаціями, двосторонніми партнерами, щоб ці гроші надходили до нас рівними частинами протягом року. Така робота триває. У травні ситуація точно краща, ніж у квітні», – зазначив Рашкован.

Контекст

Україна отримає у травні від міжнародних партнерів до $2 млрд за необхідних $5 млрд щомісяця, заявляв раніше цього тижня міністр фінансів Сергій Марченко. Сума, що залишилася, покривається за рахунок ринкового розміщення військових облігацій – до $1 млрд – і викупу їх Нацбанком.

У березні міжнародна підтримка України становила $3 млрд завдяки терміново виділеним МВФ $1,4 млрд та підтримці Світового банку, в квітні – $1,7 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні