Категорія
Новини
Дата

Українська економіка втрачає $2–3 млрд щомісяця через загрозу з боку РФ – заступник голови Офісу президента

1 хв читання

Українська економіка на тлі загрози російського вторгнення щомісяця втрачає до $3 млрд через побоювання інвесторів та інші несприятливі фактори. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма в інтерв’ю «РБК-Україна».

Ключові факти

  • З січня 2022 року безповоротні втрати економіки України становлять $2–3 млрд на місяць. Це зупинені інвестиції, додаткова інфляція, втрати в туристичній сфері та скорочення авіаперевезень, сказав Шурма.
  • Економіка також страждає від спекулятивного тиску на фінансові ринки, який блокує запозичення та впливає на курс національної валюти. Це додаткові втрати близько $1,5–2 млрд, уточнив він.
  • Україні необхідно мати фінансову подушку у $4–5 млрд, щоб продовжити реалізацію запланованих державних програм, вважає чиновник.

Контекст

Україна втратила від військового конфлікту з Росією $280 млрд у вигляді втраченого ВВП у період 2014–2020 років, повідомив Лондонський Центр економіки та бізнесових досліджень (СEBR) у звіті на замовлення уряду України. Військовий конфлікт із Росією коштує Україні 19,9% невиробленого ВВП щороку, йшлося у звіті СEBR у лютому.

Загальна шкода, завдана Україні через окупацію Криму, становить понад 1 трлн грн, за оцінкою Офісу генпрокурора на 2020 рік. Сума розрахована на підставі матеріалів кримінальних проваджень.

Економічні втрати України від окупації Криму становлять $135 млрд, свідчать дані Центру економічних стратегій. Збитки держави оцінені у $13,9 млрд. Сюди також увійшли втрати активів українських держкомпаній – $9,9 млрд, майже всю цю суму становлять збитки від втрати активів «Нафтогазу».

Внаслідок війни з РФ економіки Донецької та Луганської областей втратили понад $50 млрд за 2014–2018 роки, що становить близько 10% ВВП за ці пʼять років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні