Категорія
Новини
Дата

Українська економіка втрачає $2–3 млрд щомісяця через загрозу з боку РФ – заступник голови Офісу президента

Українська економіка на тлі загрози російського вторгнення щомісяця втрачає до $3 млрд через побоювання інвесторів та інші несприятливі фактори. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма в інтерв’ю «РБК-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • З січня 2022 року безповоротні втрати економіки України становлять $2–3 млрд на місяць. Це зупинені інвестиції, додаткова інфляція, втрати в туристичній сфері та скорочення авіаперевезень, сказав Шурма.
  • Економіка також страждає від спекулятивного тиску на фінансові ринки, який блокує запозичення та впливає на курс національної валюти. Це додаткові втрати близько $1,5–2 млрд, уточнив він.
  • Україні необхідно мати фінансову подушку у $4–5 млрд, щоб продовжити реалізацію запланованих державних програм, вважає чиновник.

Контекст

Україна втратила від військового конфлікту з Росією $280 млрд у вигляді втраченого ВВП у період 2014–2020 років, повідомив Лондонський Центр економіки та бізнесових досліджень (СEBR) у звіті на замовлення уряду України. Військовий конфлікт із Росією коштує Україні 19,9% невиробленого ВВП щороку, йшлося у звіті СEBR у лютому.

Загальна шкода, завдана Україні через окупацію Криму, становить понад 1 трлн грн, за оцінкою Офісу генпрокурора на 2020 рік. Сума розрахована на підставі матеріалів кримінальних проваджень.

Економічні втрати України від окупації Криму становлять $135 млрд, свідчать дані Центру економічних стратегій. Збитки держави оцінені у $13,9 млрд. Сюди також увійшли втрати активів українських держкомпаній – $9,9 млрд, майже всю цю суму становлять збитки від втрати активів «Нафтогазу».

Внаслідок війни з РФ економіки Донецької та Луганської областей втратили понад $50 млрд за 2014–2018 роки, що становить близько 10% ВВП за ці пʼять років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні