Категорія
Новини
Дата

Агресія РФ коштувала Україні $280 млрд у 2014-2020 роках. СEBR оцінив втрати у 19,9% невиробленого ВВП на рік

Україна втратила від військового конфлікту із Росією $280 млрд у вигляді втраченого ВВП у період 2014-2020 років. Про це повідомляє Лондонський Центр економіки та бізнесових досліджень (СEBR) у звіті на замовлення уряду України.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Військовий конфлікт із Росією коштує Україні 19,9% невиробленого ВВП щороку, йдеться у звіті СEBR.
  • Наслідки російсько-української війни на Донбасі експерти оцінюють у $102 млрд, до $14,6 млрд на рік. Через окупацію Криму Україна втрачає щороку $8,3 млрд.
  • Конфлікт знизив довіру інвесторів через економічну нестабільність у країні, що призвело до втрати $72 млрд інвестицій, або до $10,3 млрд на рік
  • Зниження українського експорту призвело до щорічних загальних втрат до $162 млрд. Сукупні капітальні втрати в Криму та на Донбасі від втрати чи пошкодження активів України оцінюються у $117 млрд, підкреслює СEBR.
  • Втрати податкових надходжень за 2014-2020 роки становили до $48,5 млрд.
  • З огляду на $14,9 млрд додаткових військових витрат за зазначений період, у разі відсутності конфлікту Україна могла б витратити на невійськові цілі на $63,3 млрд більше.
  • Динаміка фінансово-економічних втрат України зберігається і після 2020 року. За останній період ескалації конфлікту вона могла навіть збільшитися, вважають фахівці СEBR.

Контекст

Загальна шкода, завдана Україні через окупацію Криму, становить понад 1 трлн грн, за оцінкою Офісу генпрокурора на 2020 рік. Сума розрахована на підставі матеріалів кримінальних проваджень.

Економічні втрати України від окупації Криму становлять $135 млрд, свідчать дані Центру економічних стратегій. Збитки держави оцінені у $13,9 млрд. Сюди також увійшли втрати активів українських держкомпаній – $9,9 млрд, майже всю цю суму становлять збитки від втрати активів «Нафтогазу».

Внаслідок війни з РФ економіки Донецької та Луганської областей втратили понад $50 млрд за 2014-2018 роки, що становить близько 10% ВВП за ці пʼять років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні