Категорія
Новини
Дата

Українське книговидання скоротилося на понад 50% від початку року

Видавництво книг в Україні скоротилося на 52% станом на 14 червня в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це свідчить статистика Книжкової палати України імені Івана Федорова.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Від початку 2022 року вийшло 1655 книжок і брошур загальним тиражем 929 000 примірників.
  • У порівнянні з 2021-м видавництво скоротилося на 52% — роком раніше за такий самий період вийшло 3455 книжок і брошур тиражем 1,9 млн примірників.
  • Частка книжок і брошур, виданих українською мовою, зросла на 15%. Так, у 2021-м українськомовні книги становили 79%. У 2022-му — 94%.

Контекст

Із початком російського вторгнення книжкова галузь сильно постраждала через низькі продажі й зупинені друкарні в Харкові. Там видають 80% накладів. Видавництва працюють віддалено, проте далі перекладу, редактури та верстки переважно справа не йде, бо стоять друкарські верстати, писав Forbes. У 20% компаній внаслідок бойових дій пошкоджено офіси та склади.

Найбільший книжковий ритейлер Yakaboo у березні не продав жодної паперової книги, лише електронні, бо з 24 лютого було заблоковано логістику і склад був під обстрілами. З 15 квітня продали 57 500 книжок. За три тижні травня – близько 84 000.

Не закритися компаніям допомогла програма «єПідтримка», яку запустили наприкінці 2021 року. На залишки від неї бізнес і жив перші місяці війни, розповідав Forbes Антон Мартинов, засновник видавництва «Лабораторія». За два місяці «єПідтримка» згенерувала 1,2 млрд грн продажів українським книгарням та видавцям. До пандемії увесь ринок оцінювали у 2,5 млрд грн, але у 2020-му продажі впали на 30–50%, а кожна пʼята книгарня закрилася.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні