Категорія
Новини
Дата

Українське посвідчення водія зʼявиться в польському застосунку mObywatel

1 хв читання

Водійське посвідчення українців і техпаспорт, які доступні в «Дії», будуть також відображатися в польському додатку mObywatel (аналог української «Дії»). Про це повідомив у телеграм-каналі міністр цифрової трансформації Михайло Федоров за результатами спільного брифінгу з Янушем Цешинським, урядовим уповноваженим з питань кібербезпеки Польщі.

Ключові факти

  • За словами міністра, це перший у світі випадок, коли дві країни проводять обмін цифровими документами в застосунках.
  • Завдяки цій можливості українці, які змушені були виїхати до Польщі, зможуть додати цифрове водійське та техпаспорт із «Дії» у mObywatel і використовувати цифрові документи на рівні з паперовими, йдеться в телеграм-каналі Мінцифри.
  • За словами державного секретаря з цифровізації Польщі Януша Цешинського, функціонал шерингу вже готовий. Спільний запуск послуги очікується до кінця року. 
  • «Підтримка Польщі колосальна. Від початку повномасштабної війни мільйони українців у Польщі користуються цифровою посвідкою Diia.pl у застосунку mObywatel. Наприкінці липня Diia.pl здобула офіційний статус цифрової посвідки на проживання. Тепер маємо кросдержавний шеринг документів», – написав Федоров.
Українське посвідчення водія зʼявиться в польському застосунку mObywatel /Фото 1

Михайло Федоров і Януш Цешинський

Контекст

Програма mObywatel доступна для кожного українця, який досяг повнолітнього віку та прибув на територію Польщі через війну Росії проти України. Для українців у додатку доступний електронний документ. Він надає найважливіші дані особи: імʼя та прізвище, присвоєний номер PESEL, дата і місце народження, громадянство.

У 2021 році на сайті та в застосунку «Дія» зʼявилося 12 нових послуг: призначення/перерахунок пенсії, оформлення субсидії, автоматична реєстрація ФОП, зміна місця реєстрації онлайн у форматі бета-тестування. До повномасштабної війни на порталі налічувалося 72 послуги, а в застосунку – дев’ять послуг та 15 цифрових документів.

Уже під час війни розробники запустили низку нових сервісів відповідно до потреб воєнного часу: «єДокумент», можливість отримати статус ВПО та подати заявку на грошову допомогу, заявити про пошкоджене через російську агресію майно тощо.

У липні Федоров заявив, що 10 нових послуг і документів «Дії» готові до запуску і зʼявляться в застосунку упродовж місяця, зокрема електронне пенсійне посвідчення, посвідка на проживання, купівля військових облігацій та послуги «єНотаріату». 

Також міністр анонсував відновлення в застосунку «шерингу техпаспорта». «Ви знову зможете в декілька кліків пошерити документ із близькою людиною, яка користується вашим авто», – говорив Федоров. Цю послугу запустили на Diia Summit у лютому, але через війну тимчасово зупинили її роботу. Крім того, цифрові документи в застосунку матимуть переклад англійською.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд