Категорія
Новини
Дата

Українське посвідчення водія зʼявиться в польському застосунку mObywatel

Водійське посвідчення українців і техпаспорт, які доступні в «Дії», будуть також відображатися в польському додатку mObywatel (аналог української «Дії»). Про це повідомив у телеграм-каналі міністр цифрової трансформації Михайло Федоров за результатами спільного брифінгу з Янушем Цешинським, урядовим уповноваженим з питань кібербезпеки Польщі.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами міністра, це перший у світі випадок, коли дві країни проводять обмін цифровими документами в застосунках.
  • Завдяки цій можливості українці, які змушені були виїхати до Польщі, зможуть додати цифрове водійське та техпаспорт із «Дії» у mObywatel і використовувати цифрові документи на рівні з паперовими, йдеться в телеграм-каналі Мінцифри.
  • За словами державного секретаря з цифровізації Польщі Януша Цешинського, функціонал шерингу вже готовий. Спільний запуск послуги очікується до кінця року. 
  • «Підтримка Польщі колосальна. Від початку повномасштабної війни мільйони українців у Польщі користуються цифровою посвідкою Diia.pl у застосунку mObywatel. Наприкінці липня Diia.pl здобула офіційний статус цифрової посвідки на проживання. Тепер маємо кросдержавний шеринг документів», – написав Федоров.
Українське посвідчення водія зʼявиться в польському застосунку mObywatel /Фото 1

Михайло Федоров і Януш Цешинський

Контекст

Програма mObywatel доступна для кожного українця, який досяг повнолітнього віку та прибув на територію Польщі через війну Росії проти України. Для українців у додатку доступний електронний документ. Він надає найважливіші дані особи: імʼя та прізвище, присвоєний номер PESEL, дата і місце народження, громадянство.

У 2021 році на сайті та в застосунку «Дія» зʼявилося 12 нових послуг: призначення/перерахунок пенсії, оформлення субсидії, автоматична реєстрація ФОП, зміна місця реєстрації онлайн у форматі бета-тестування. До повномасштабної війни на порталі налічувалося 72 послуги, а в застосунку – дев’ять послуг та 15 цифрових документів.

Уже під час війни розробники запустили низку нових сервісів відповідно до потреб воєнного часу: «єДокумент», можливість отримати статус ВПО та подати заявку на грошову допомогу, заявити про пошкоджене через російську агресію майно тощо.

У липні Федоров заявив, що 10 нових послуг і документів «Дії» готові до запуску і зʼявляться в застосунку упродовж місяця, зокрема електронне пенсійне посвідчення, посвідка на проживання, купівля військових облігацій та послуги «єНотаріату». 

Також міністр анонсував відновлення в застосунку «шерингу техпаспорта». «Ви знову зможете в декілька кліків пошерити документ із близькою людиною, яка користується вашим авто», – говорив Федоров. Цю послугу запустили на Diia Summit у лютому, але через війну тимчасово зупинили її роботу. Крім того, цифрові документи в застосунку матимуть переклад англійською.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні