Категорія
Новини
Дата

План відновлення ТЕС виконаний на третину, потрібно прискоритися – радниця міністра енергетики Зеркаль (оновлено)

2 хв читання

Українські електромережі готові до зими на 98%, атомні електростанції (АЕС) – на 70%, теплові електростанції (ТЕС) – на близько 30% від плану. Про це повідомила радниця міністра енергетики Олена Зеркаль під час ефіру Business Breakfast від Forbes. Вона поточнила, що йдеться про виконання планових ремонтів. Пізніше в Міненерго заявили, що наведені Зеркаль дані не відповідають дійсності.

Ключові факти

  • Зеркаль наголосила, що потрібно прискоритися з відновленням обʼєктів генерації, бо інакше Україні не пройти зиму без відключень електроенергії. «План відновлення генерації наразі виконано на одну третину», – зазначила вона.
  • Водночас радниця наголосила, що наразі вдалося відремонтувати пошкоджені трансформатори та привезти автотрансформатори з-за кордону.
  • «Проте, поки ще не почалося будівництво захисних споруд від атаки дронів. Агентство з відновлення бралося будувати великі саркофаги, проте там також усе ще на початковому етапі», – зазначила Зеркаль. 
  • «У нас є 45 днів. В уряду, у фахівців, у регулятора є всі можливості та інструменти всі ризики нівелювати. А зима покаже, хто й де «налажав», – додала радниця міністра енергетики.
  • Оновлено. Після публікації новини на сайті Міненерго опубліковано коментар наступного змісту: «Пані Лана Зеркаль не виконує функції радника міністра енергетики України. Інформація, наведена нею щодо стану ремонтної кампанії на енергетичних обʼєктах, не відповідає дійсності».
  • Під час розмови Зеркаль підтвердила, що з січня не бачилася з міністром енергетики й вже давно йому нічого не радить.

Контекст

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко заявляв, що Україна готується пройти зиму без відключення світла і для цього є необхідні ресурси. Однак він наголосив, що такий сценарій можливий у разі відсутності російських ударів по енергосистемі.

За словами міністра інфраструктури Олександра Кубракова, в Україні відновили практично всі ТЕС, які росіяни пошкодили ракетними ударами.

На початку серпня прем’єр-міністр Денис Шмигаль, посилаючись на дані Міненерго, повідомив, що відремонтовано пʼять атомних блоків потужністю 4,4 ГВт. У ремонті перебувають ще чотири блоки потужністю 3,4 ГВт. 

Крім того, відремонтовано та перебувають у ремонті 24 енергоблоки теплових електростанцій. Це 62% від загальної кількості, і це потужність на 4,3 ГВт. Теплоелектроцентралей, які багато де забезпечують людей теплом, відремонтовано 70%, ще 30% – зараз у ремонті. Щодо гідроелектростанцій – відремонтовано та в ремонті 32 гідроагрегати, або 68% від потужності – це майже 1,8 ГВт.

«Усі ці дані Міненерго свідчать про те, що ремонтна кампанія йде за планом. З боку компанії «Укренерго» маємо майже 80% виконання робіт з ремонту магістральних мереж. Зокрема, високовольтні підстанції вже відновлені до рівня довоєнного стану», – зазначив Шмигаль.

Рівень готовності до зими в Україні різний, залежно від структури, сказав в інтервʼю Forbes заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма. «Є високий і хороший рівень готовності, є поганий, а є компанії, де станом на зараз не найкраща ситуація, але розпочалися активні роботи, і є 90%-ва впевненість, що до початку опалювального сезону буде доволі висока готовність», – додав він.

Сьогодні, 6 вересня, президент Володимир Зеленський провів Ставку верховного головнокомандувача, присвячену підготовці енергосистеми України до зими. Було заслухано доповіді прем’єр-міністра Шмигаля, віцепрем’єра Кубракова, усього енергетичного сектору, Держспецзв’язку, Генштабу й обласних військових адміністрацій.

«Ще є над чим працювати. Усі учасники процесу отримали конкретні завдання з конкретними термінами виконання. До цієї теми буде особлива увага», – йдеться у повідомленні президента в соцмережах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні