Категорія
Новини
Дата

План відновлення ТЕС виконаний на третину, потрібно прискоритися – радниця міністра енергетики Зеркаль (оновлено)

Українські електромережі готові до зими на 98%, атомні електростанції (АЕС) – на 70%, теплові електростанції (ТЕС) – на близько 30% від плану. Про це повідомила радниця міністра енергетики Олена Зеркаль під час ефіру Business Breakfast від Forbes. Вона поточнила, що йдеться про виконання планових ремонтів. Пізніше в Міненерго заявили, що наведені Зеркаль дані не відповідають дійсності.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зеркаль наголосила, що потрібно прискоритися з відновленням обʼєктів генерації, бо інакше Україні не пройти зиму без відключень електроенергії. «План відновлення генерації наразі виконано на одну третину», – зазначила вона.
  • Водночас радниця наголосила, що наразі вдалося відремонтувати пошкоджені трансформатори та привезти автотрансформатори з-за кордону.
  • «Проте, поки ще не почалося будівництво захисних споруд від атаки дронів. Агентство з відновлення бралося будувати великі саркофаги, проте там також усе ще на початковому етапі», – зазначила Зеркаль. 
  • «У нас є 45 днів. В уряду, у фахівців, у регулятора є всі можливості та інструменти всі ризики нівелювати. А зима покаже, хто й де «налажав», – додала радниця міністра енергетики.
  • Оновлено. Після публікації новини на сайті Міненерго опубліковано коментар наступного змісту: «Пані Лана Зеркаль не виконує функції радника міністра енергетики України. Інформація, наведена нею щодо стану ремонтної кампанії на енергетичних обʼєктах, не відповідає дійсності».
  • Під час розмови Зеркаль підтвердила, що з січня не бачилася з міністром енергетики й вже давно йому нічого не радить.

Контекст

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко заявляв, що Україна готується пройти зиму без відключення світла і для цього є необхідні ресурси. Однак він наголосив, що такий сценарій можливий у разі відсутності російських ударів по енергосистемі.

За словами міністра інфраструктури Олександра Кубракова, в Україні відновили практично всі ТЕС, які росіяни пошкодили ракетними ударами.

На початку серпня прем’єр-міністр Денис Шмигаль, посилаючись на дані Міненерго, повідомив, що відремонтовано пʼять атомних блоків потужністю 4,4 ГВт. У ремонті перебувають ще чотири блоки потужністю 3,4 ГВт. 

Крім того, відремонтовано та перебувають у ремонті 24 енергоблоки теплових електростанцій. Це 62% від загальної кількості, і це потужність на 4,3 ГВт. Теплоелектроцентралей, які багато де забезпечують людей теплом, відремонтовано 70%, ще 30% – зараз у ремонті. Щодо гідроелектростанцій – відремонтовано та в ремонті 32 гідроагрегати, або 68% від потужності – це майже 1,8 ГВт.

«Усі ці дані Міненерго свідчать про те, що ремонтна кампанія йде за планом. З боку компанії «Укренерго» маємо майже 80% виконання робіт з ремонту магістральних мереж. Зокрема, високовольтні підстанції вже відновлені до рівня довоєнного стану», – зазначив Шмигаль.

Рівень готовності до зими в Україні різний, залежно від структури, сказав в інтервʼю Forbes заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма. «Є високий і хороший рівень готовності, є поганий, а є компанії, де станом на зараз не найкраща ситуація, але розпочалися активні роботи, і є 90%-ва впевненість, що до початку опалювального сезону буде доволі висока готовність», – додав він.

Сьогодні, 6 вересня, президент Володимир Зеленський провів Ставку верховного головнокомандувача, присвячену підготовці енергосистеми України до зими. Було заслухано доповіді прем’єр-міністра Шмигаля, віцепрем’єра Кубракова, усього енергетичного сектору, Держспецзв’язку, Генштабу й обласних військових адміністрацій.

«Ще є над чим працювати. Усі учасники процесу отримали конкретні завдання з конкретними термінами виконання. До цієї теми буде особлива увага», – йдеться у повідомленні президента в соцмережах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні