В очікуванні блекауту. Продажі генераторів, павербанків і зарядних станцій вже збільшилися в три-вісім разів, ціни також зростають. Чи готові «Епіцентр», Rozetka, «Фокстрот» та інші до буму /Getty Images
Категорія
Компанії
Дата

В очікуванні блекауту. Продажі генераторів, павербанків і зарядних станцій вже збільшилися в три-вісім разів, ціни також зростають. Чи готові «Епіцентр», Rozetka, «Фокстрот» та інші до буму

Getty Images

Держава попереджає українців: зима буде складною. Яка реакція? Продажі генераторів і зарядних станцій у ритейлерів збільшились у два-три рази вже у серпні. Чи виникне дефіцит цих товарів, якщо Росія продовжить нищити енергетичну інфраструктуру України

Влада закликає українців готуватися до зими і попереджає, що вона може бути складною. Цієї осені та зими Росія може спробувати повторити свої атаки на енергетичну інфраструктуру України, сказав президент Володимир Зеленський під час Конгресу місцевих та регіональних влад в Івано-Франківську у липні.   

«Якщо генератор є, його варто підготувати до опалювального сезону», – розповідав керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький. Вже влітку Україні не вистачає електроенергії – її доводиться аварійно імпортувати з Румунії. Все через виведення енергоблоків атомних станцій у ремонт, пояснював Кудрицький.

Як готуються українці до можливого другого блекауту? За перші два тижні серпня продажі бензинових генераторів в «Епіцентрі» зросли більш ніж у 2,5 рази порівняно з аналогічним періодом 2022 року, йдеться у відповіді ритейлера на запит Forbes. 

«Запити на генератори вже перевищують весняні показники», – підтверджує тенденцію на ринку керівник відділу аналітики омніканального роздрібу «Алло» Сергій Чорний. Із середини липня продажі павербанків зросли втричі, а зарядних станцій – у вісім разів. Серед лідерів продажу, зокрема, павербанки великої ємності – 30 000 mAh. 

Суттєвого дефіциту енергогенеруючих товарів (зарядних станцій, генераторів, павербанків) очікувати не слід, говорить директор центрів техніки «ЦеТе» в мережі «Епіцентр» Олександр Величко. «По-перше, значна частина українців придбали їх ще минулого року, по-друге, тоді багато компаній завезли в Україну великі партії енерготоварів, які так і не були розпродані», – додають у пресслужбі «Епіцентру».

В Rozetka очікують дефіциту окремих моделей, але також запевняють, що загалом по категорії дефіциту не буде. «Наразі спостерігаємо зростання попиту на енергогенеруючі та енергозберігаючі товари у два-три рази відносно попиту місяць тому, – кажуть у пресслужбі найбільшого інтернет-магазину України. – Який буде обсяг попиту восени, спрогнозувати не беремось».

У «Фокстроті» проаналізували моделі зарядних станцій, які були найпопулярнішими у 2022 році, і вирішили сфокусуватися саме на них – Ecoflow, Bluetti, Gelius, Хо, Ancer. «Підприємці замовляють у нас якісне обладнання, зокрема європейського виробництва», – каже проєктний менеджер компанії-постачальника генераторів Fogo, який попросив не вказувати своє прізвище у статті. Він пов’язує це з тим, що енергообладнання виробництва Туреччини або Китаю у роботі під час блекаутів показало себе неефективним. 

Як зміняться ціни на генератори

Якщо у червні 2023 року станція ємністю 1,2 кВт коштувала 14 000 грн, то сьогодні її вартість зросла до 20 000 грн, підраховує комерційний директор мережі «Фокстрот» В’ячеслав Склонний. Він вважає, що восени ціна підвищиться ще на 10%. Основними причинами є повернення ПДВ, збільшення вартості закупівлі виробниками і зростання вартості логістики. 

Цього року ринок зарядних станцій, акумуляторів і генераторів буде меншим на 10–20% порівняно з аналогічним періодом 2022-го, додає Склонний. Вартість двох популярних інверторних бензинових генераторів Konner і Nowa, за даними сервісу Hotline, зросла з травня до серпня на 10% і 3,6% відповідно. 

В очікуванні блекауту. Продажі генераторів, павербанків і зарядних станцій вже збільшилися в три-вісім разів, ціни також зростають. Чи готові «Епіцентр», Rozetka, «Фокстрот» та інші до буму /Фото 1

Інверторні бензинові генератори беруть для квартир, оскільки вони тихіші, ніж дизельні чи бензинові, розповідав Forbes керівник сервісного центру «Квітка» Максим Царьов. Вони стабільно тримають напругу і підходять для приватних будинків, де встановлені теплові котли. Для квартири достатньо генератора потужністю до 2 кВт, а для будинку – від 4 кВт, казав Царьов. 

Передумов для суттєвого зростання цін на енергогенеруючі товари в Україні зараз немає, каже Олександр Величко з «Епіцентру». Україна закриває свої потреби у генераторах поставками з Китаю, Туреччини та ЄС. Навесні в Україну почали надходити прямі поставки з Китаю, і ринок наситився товаром, ціни також суттєво впали і залишаються стабільними навіть зараз, додає Величко. 

Все буде залежати від курсу гривні, за якою ціною будуть відвантажувати товар постачальники, зауважили у прес-службі Rozetka.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні