Українські учні відстають у математиці, природничо-наукових дисциплінах та читанні порівняно з однолітками з країн ОЕСР – дослідження /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Українські учні відстають у математиці, природничо-наукових дисциплінах та читанні порівняно з однолітками з країн ОЕСР – дослідження

Getty Images

Результати українських учнів у математиці, природничо-наукових дисциплінах та читанні є нижчими за середні показники по країнах ОЕСР, йдеться у міжнародному дослідженні якості освіти PISA-2022 (Program for International Student Assessment). Найбільше українські школярі відстають у читанні – майже на два з половиною роки навчання. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Середній бал 15-річних українських підлітків з математики становить 441, із читання – 428, з природничо-наукових дисциплін – 450.
Українські учні відстають у математиці, природничо-наукових дисциплінах та читанні порівняно з однолітками з країн ОЕСР – дослідження /Фото 1

Інфографіка: PISA-2022

  • Відповідно до дослідження, різниця порівняно з середніми значеннями для країн Організації економічного співробітництва та розвитку з математики становить 31 бал, із читання – 48, з природничо-наукових дисциплін – 35.
  • З математики та природничо-наукових дисциплін різниця близька до еквівалента півтора року навчання, а з читання українські школярі відстають майже на два з половиною роки навчання. 
  • В Україні, як і в усіх референтних країнах, найбільш проблемною галуззю є читання, Україна має найбільшу різницю в балах порівняно з країнами ОЕСР саме у цій галузі. 
  • Зазначається, що в Україні багато 15-річних учнів не досягають базового рівня грамотності з математики, читання та природничо-наукових дисциплін, натомість лише незначна кількість підлітків засвідчує високий рівень грамотності принаймні в одній з галузей.
  • Лише 58% українських учнів досягли базового рівня математичної грамотності, 59% – базового рівня читацької грамотності та 66% – природничо-наукової грамотності. 
  • Частка найуспішніших учнів в Україні є незначною: 3% – у галузі математики та по 2% – у читанні й природничо-наукових дисциплінах відповідно.
  • Міністр освіти і науки Оксен Лісовий вже назвав результати PISA-2022 для України «невтішними, але цілком очікуваними». Погіршення результатів він повʼязав з пандемією COVID-19 і неготовністю системи освіти до цього, повномасштабною війною, а також зі стресом, пише «Інтерфакс-Україна».

Контекст

Міжнародне дослідження якості освіти PISA (Program for International Student Assessment), започатковане ОЕСР в 1997 році, оцінює грамотність 15-річних учнів у таких освітніх галузях, як читання, математика та природничо-наукові дисципліни, і визначає ступінь оволодіння підлітками здатністю застосовувати власні знання й уміння в реальних життєвих ситуаціях.

PISA проводиться за циклами – що три роки, у 2022 році Україна вдруге взяла участь у дослідженні. Остаточна вибірка учасників PISA-2022 в Україні – це 3876 учнів зі 164 закладів освіти 18 регіонів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні