Категорія
Новини
Дата

Український SoftServe купує американо-італійську компанію Hoverstate. Forbes розповідає деталі та потенційну суму угоди

Заснований в Україні аутсорсер SoftServe оголосив про купівлю компанії Hoverstate, що спеціалізується на мобільній та веб-розробці. Про це Forbes дізнався від учасників угоди.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Hoverstate – заснована у 2008 році сервісна компанія з офісами у США та Італії. Після закриття угоди стратегічний директор і керуючий партнер Hoverstate Роб Фавер, директор з інновацій та керуючий партнер Кюн Ан приєднаються до SoftServe.
  • Сторони не розкривають більшість деталей угоди. «Ми купуємо компанію, бізнес-модель, компетентність, інтегруємо чудову фахову команду», – каже у коментарі Forbes CFO, SoftServe Андрій Стицюк.
  • Вперше поглинання компанії з галузі low code/no code співзасновник SoftServe Тарас Кицмей анонсував у березні 2023-го під час Саміту експортерів від Forbes. Однак перемовини тривали значно довше. Їх поставили на паузу у лютому 2022 року та відновили лише восени, каже Стицюк.

Контекст

Hoverstate – доволі непублічна компанія, що майже не ділиться бізнес-показниками. У команді, виходячи з даних у Linkdein, 113 співробітників. Один із знакових партнерів – заснована у 1983 році американська компанія Pega. Це розробник low code платформи для автоматизації бізнес-процесів з поточною ринковою капіталізацією $3,92 млрд.

У 2017-му Pega стала інвестором Hoverstate через внутрішній венчурний фонд Pega Service Ventures, однак ні сума, ні інші умови інвестиції не розкриваються. Загалом відомо про щонайменше $2,2 млн інвестицій на рахунку Hoverstate. У 2020 році компанія отримала $1,5 млн фінансування серії А від невідомого інвестора та $680 000 урядової «пандемійної» допомоги за програмою Paycheck Protection Program, свідчать дані Crunchbace та CB Insights.

Скільки може коштувати Hoverstate? Виторгу компанія не розкриває, однак, за даними американської аналітичної платформи Kona Equity, він знаходиться в діапазоні близько $17 млн на рік і двічі різко скорочувався з початку пандемії.

«На нашу думку, ця оцінка релевантна 1-2х до виторгу за 2022-23 роки», – припускає Тарас Бачинський, співзасновник компанії MergeWave Capital, що спеціалізується на M&A. Відштовхуючись від невеликої кількості публічних даних, аналітики MergeWave вважають, що Hoverstate може вартувати у діапазоні $8-12 млн або вище.

«Зважаючи на їхню спеціалізацію в мобільній та веб розробці, а також на розмір їхнього штату, компанія може мати значну потенціальну цінність», – додає Бачинський. Стицюк фінансові умови не коментує, але натякає на майбутній потенціал розвитку. «У обидвох сторін є чітке розуміння, що на базі цих умов ми цілком можемо спільно здобути набагато більше», – каже він.

«Ми вважаємо, що приєднання до сильного постачальника цифрових трансформаційних послуг – це найкращий шлях до того, аби надавати виняткові цифрові рішення нашим клієнтам», – прокоментував угоду Фавер. SoftServe із 12 000 людей у глобальній команді на середину 2023-го має 900 активних проєктів. Попри російське вторгнення до України, де базується майже 9500 співробітників, у 2022-му компанія наростила виторг на 30%. За оцінкою Forbes, він становив 9 млрд грн. 75% доходу від продажу IT‑послуг SoftServe приносять клієнти з Північної Америки, 20% – з Європи.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні