Категорія
Новини
Дата

Український стартап Rentberry заявив, що залучив $90 млн інвестицій з оцінкою в $1 млрд. В реальності оцінки є сумніви

2 хв читання

Заснований українцями стартап Rentberry, що спрощує процес оренди житла у США, залучив $90 млн інвестицій від двох американських фондів, повідомила Forbes пресслужба компанії. Після цього, як стверджують у компанії, оцінка сягнула $1 млрд.

Сумнів у такій оцінці висловив інвестиційний аналітик фонду Horizon Capital Андрій Бродецький, посилаючись на низькі фінансові результати компанії. Також Forbes дослідив, що один з інвестиційних фондів, який нібито інвестували в Rentberry, може бути не працюючим.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Загальна сума раунду сягнула $90 млн, йдеться у релізі. «Це підняло оцінку стартапу до $1 млрд, – зазначається в повідомленні пресслужби Rentberry. – Ці інвестиції дозволять Rentberry покращувати свою платформу, розширювати глобальну присутність та досліджувати нові вертикалі на ринку нерухомості».
  • Сумнів щодо оцінки висловив аналітик українсько-американського фонду Horizon Capital Андрій Бродецький, посилаючись на фінансову звітність компанії для Комісії США з цінних паперів і бірж. У 2023-му стартап отримав $500 000 виторгу при $4,8 млн чистого збитку. 
  • Лідер ринку Zillow з виторгом $1,9 млрд у 2023-му торгується на біржі з мультиплікатором 5-6, написав Бродецький у своєму Telegram-каналі. «Візьміть навіть дуже оптимістичні гіпотези – $15 млн виторгу в 2024-му, мультиплікатор 6x, і спробуйте отримати таку оцінку», – додав аналітик.
  • Як повідомив Forbes співзасновник Rentberry Олексій Любинський у письмовому коментарі, участь у цьому раунді інвестицій взяли фонди Berkeley Hills Capital та GTM Capital.
  • Зареєстрований у 2021-му в США Berkeley Hills Capital має статус непрацюючого фонду на аналітичній платформі Pitchbook. У його портфоліо на Pitchbook – одна інвестиція в український стартап Sirocco Energy, що розробляв вітряки для генерації енергії в міських умовах. На платформі WeFunder, яка допомагає індивідуальним інвесторам вкладатися в стартапи, вказано ще дві інвестиції: в український SolarGaps та американський Mileberry.
  • У лютому 2024-го також повідомлялося, що Rentberry разом з Berkeley Hills Capital планує придбати збанкрутілу мережу коворкінгів WeWork за $550-$650 млн. 
  • Інший інвестор Rentberry – GTM Capital – у 2022-му в США заснував Сакіб Аван (Saqib Awan), згідно з Pitchbook. Про фаундера майже немає інформації в інтернеті. На рахунку його фонду шість інвестицій. Остання – в ізраїльський Lightrun – була здійснена у липні 2024-го.
  • Forbes звернувся до Rentberry за уточнювальним коментарем стосовно діяльності їхніх інвесторів, але не отримав відповідь на момент публікації. Також Forbes звернувся до самих фондів з проханням підтвердити свою інвестицію та оцінку стартапу, але теж не отримав відповіді.

Контекст

Заснований у 2015 році Олексієм Любинським, Лілією Остапчук, Олександром Котовсковим та Денисом Голубовським, стартап Rentberry будує «Airbnb для довгострокової оренди», де можна торгуватися на відкритому аукціоні за оренду нового житла. На платформі можна порівнювати себе з конкурентами, вказуючи суму та тривалість контракту, кредитний рейтинг, рівень доходу та інші фактори.

Український стартап на вересень 2024-го має понад 25 млн активних користувачів та працює в більш ніж 60 країнах, свідчать дані заявлені компанією. Кількість активних користувачів щомісяця у 2023-му сягала 3 млн.

Rentberry заявляє, що має понад 70 компаній-партнерів, серед яких – американське турагентство Expedia Group, британський сервіс з пошуку нерухомості Onthemarket та інші. Спочатку сервіс працював виключно на США, а згодом розширився на Європу та Азію. На липень 2023-го в українському офісі розробки Rentberry було 30 співробітників.

У 2020-му компанія залучила $2,3 млн на платформі WeFunder від понад 2 000 приватних інвесторів. Серед венчурних інвесторів стартапу фонди Zing Capital, 808 Ventures, Beechwood Ventures тощо.

У 2022-му стартап зібрав понад $15 млн від більш ніж 9000 інвесторів через краудфандингові платформи StartEngine, WeFunder та Republic. Виторг компанія не розголошувала, але дохід Rentberry з 2022-го зріс майже на 200%, стверджував Любінський у липні 2023-го.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд