Категорія
Новини
Дата

Українці накопичили 1,4 млн нових боргів від початку повномасштабної війни – Опендатабот

Від початку повномасштабної війни українці накопичили 1,4 млн боргів, йдеться у повідомленні платформи для роботи з відкритими даними Опендатабот. Серед боргів наразі найбільше стягнень на користь держави, адмінправопорушень і штрафів за порушення ПДР.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Загалом у реєстрі наразі зафіксовано 8,9 млн боргів. Від початку повномасштабної війни перелік збільшився на 1,4 млн нових боргів. Переважна більшість нових боргів – 1,2 млн, або 80% – зʼявилися минулого року.
Українці накопичили 1,4 млн нових боргів від початку повномасштабної війни – Опендатабот /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

  • Найбільше зросла кількість боргів по штрафах за адміністративні правопорушення та за несплату комунальних послуг – на 38% та 30% відповідно. 
  • У сфері стягнень на користь держави кількість заборгованостей майже не змінилася: 1,95 млн боргів. У перший рік великої війни їх кількість впала на 300 000, але вже за 2023-й сягла колишнього рівня.
  • На чверть побільшало заборгованостей за штрафи через порушення ПДР. 
Українці накопичили 1,4 млн нових боргів від початку повномасштабної війни – Опендатабот /Фото 2

Інфографіка: Опендатабот

Контекст

З лютого 2024 року українцям знову можуть відключати комунальні послуги, блокувати картки та нараховувати пеню за борги. Постановою №1405 уряд скасував мораторій на відключення комунальних послуг за борги. Це рішення не стосується ВПО та осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях чи в зоні бойових дій.

Майже два роки обленерго не мали права вимикати побутових боржників за електрику. Як результат – зростання боргу населення на 15 млрд грн. Це змусило уряд повернути жорсткі санкції. Кого зі споживачів вимикатимуть першими – у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні