Категорія
Новини
Дата

Українці накопичили 1,4 млн нових боргів від початку повномасштабної війни – Опендатабот

1 хв читання

Від початку повномасштабної війни українці накопичили 1,4 млн боргів, йдеться у повідомленні платформи для роботи з відкритими даними Опендатабот. Серед боргів наразі найбільше стягнень на користь держави, адмінправопорушень і штрафів за порушення ПДР.

Ключові факти

  • Загалом у реєстрі наразі зафіксовано 8,9 млн боргів. Від початку повномасштабної війни перелік збільшився на 1,4 млн нових боргів. Переважна більшість нових боргів – 1,2 млн, або 80% – зʼявилися минулого року.
Українці накопичили 1,4 млн нових боргів від початку повномасштабної війни – Опендатабот /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

  • Найбільше зросла кількість боргів по штрафах за адміністративні правопорушення та за несплату комунальних послуг – на 38% та 30% відповідно. 
  • У сфері стягнень на користь держави кількість заборгованостей майже не змінилася: 1,95 млн боргів. У перший рік великої війни їх кількість впала на 300 000, але вже за 2023-й сягла колишнього рівня.
  • На чверть побільшало заборгованостей за штрафи через порушення ПДР. 
Українці накопичили 1,4 млн нових боргів від початку повномасштабної війни – Опендатабот /Фото 2

Інфографіка: Опендатабот

Контекст

З лютого 2024 року українцям знову можуть відключати комунальні послуги, блокувати картки та нараховувати пеню за борги. Постановою №1405 уряд скасував мораторій на відключення комунальних послуг за борги. Це рішення не стосується ВПО та осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях чи в зоні бойових дій.

Майже два роки обленерго не мали права вимикати побутових боржників за електрику. Як результат – зростання боргу населення на 15 млрд грн. Це змусило уряд повернути жорсткі санкції. Кого зі споживачів вимикатимуть першими – у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні