енергетика, гроші /Анна Наконечна за допомогою ШІ Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

Кінець світла. Обленерго починають вимикати електрику населенню, незважаючи на 15 млрд грн нових боргів. Хто перший у черзі на відключення

Завдання енергокомпаній – не вимкнути боржників, а домовитись про оплату, можлива реструктуризація боргу. Фото Анна Наконечна за допомогою ШІ Shutterstock

Майже два роки обленерго не мали права вимикати побутових боржників за електрику. Як результат – зростання боргу населення на 15 млрд грн. Це змусило уряд повернути жорсткі санкції. Кого зі споживачів вимикатимуть першими та як цього уникнути?

Компанії-постачальники електрики під брендом Yasno з групи ДТЕК Ріната Ахметова 29 січня почали вимикати електрику за несплату мешканцям Київської і Дніпропетровської областей. «29 січня спливають терміни перших попереджень компанії про майбутні відключення», – розповів Forbes топменеджер компанії на умовах анонімності через чутливість питання.

З 5 березня 2022-го в Україні діяв мораторій на відключення електрики за борги. Побутові споживачі накопичили 15 млрд грн боргів за час повномасштабної війни, каже радник премʼєр-міністра України та член наглядової ради НЕК «Укренерго» Юрій Бойко, передає ExPro Consulting. Найгірша ситуація з оплатами у Київській, Дніпропетровській і Харківській області, додав він. На кінець 2021 року борг за постачання та розподіл електрики були на рівні 7,7 млрд грн, за даними Держстату.

Зазвичай рівень оплат побутових споживачів – 94-98%, зараз – 82%, каже Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики. Тому 29 грудня уряд повернув можливість відключати боржників за несплату, ухваливши постанову № 1405.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні