Категорія
Новини
Дата

Українцям за кордоном загрожує подвійне оподаткування. Бізнес просить уряд не допустити додаткового навантаження

Бізнес закликає уряд вжити заходів, щоб уникнути подвійного оподаткування українців та бізнесу, які через війну вимушені були виїхати за кордон. Про це йдеться у зверненні Європейської Бізнес Асоціації до Мінфіну та Мінсоцполітики.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Значна частина українців продовжує дистанційно працювати на українські підприємства чи інші організації, отримуючи зарплату та сплачуючи всі необхідні податки та відрахування. Через це є ризик подвійного оподаткування, зазначають в асоціації.
  • Якщо українці перебувають за кордоном понад 183 дні, вони можуть бути визнані податковими резидентами країни перебування та ризикують стикнутися з подвійним оподаткуванням. Схожою є ситуація з оподаткуванням доходів від підприємницької діяльності/надання незалежних послуг ФОП на території іншої держави, пояснили в ЄБА. 
  • Питання набуття податкового резидентства іншої держави у таких громадян чи ФОП має виникнути вже наприкінці серпня. Наразі питання уникнення подвійного оподаткування залишаються неврегульованими, наголошують в ЄБА.
  • Водночас, разом із проблемою подвійного оподаткування трудових доходів, отриманих від українських роботодавців, є ризик подвійної сплати соціальних внесків із зарплат працівників, які продовжують працювати за трудовими контрактами з українськими роботодавцями, але фізично перебувають за межами України. 
  • У країнах, де наразі тимчасово перебувають громадяни України, може виникнути обов’язок для українських роботодавців та/або працівників сплачувати внески на державне страхування за різними видами виплат з сум доходів від українських роботодавців. 
  • ЄБА звернулася до Мінфіну та Мінсоцполітики із пропозицією якнайшвидше домовитися із відповідними державними органами закордонних країн та усунути ризик подвійного оподаткування. 

Контекст

Україна має угоди про соціальне забезпечення з деякими країнами ЄС, що надають звільнення від сплати соціальних внесків у приймаючих країнах, якщо український роботодавець відряджає працівника для роботи в іншу країну. Проте у більшості випадків тимчасове перебування громадян України на території інших країн не зумовлено відрядженням та не оформлено як таке. Крім того, з великою кількістю країн Україна не має угод про соціальне забезпечення.

Кількість біженців з України, зареєстрованих для тимчасового захисту або в аналогічних національних схемах захисту в Європі, станом 16 червня становила 3,2 млн, повідомило Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Загалом, за даними ООН, на 16 червня з України з початку війни виїхало 7,7 млн осіб, тоді як назад повернулося (без даних Угорщини, РФ і Білорусі) 2,559 млн. Згідно з цією інформацією, загальне число біженців з початку війни ООН оцінює приблизно в 4,9 млн осіб, зокрема в РФ – понад 1,2 млн осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні