Категорія
Новини
Дата

Українцям за кордоном загрожує подвійне оподаткування. Бізнес просить уряд не допустити додаткового навантаження

2 хв читання

Бізнес закликає уряд вжити заходів, щоб уникнути подвійного оподаткування українців та бізнесу, які через війну вимушені були виїхати за кордон. Про це йдеться у зверненні Європейської Бізнес Асоціації до Мінфіну та Мінсоцполітики.

Ключові факти

  • Значна частина українців продовжує дистанційно працювати на українські підприємства чи інші організації, отримуючи зарплату та сплачуючи всі необхідні податки та відрахування. Через це є ризик подвійного оподаткування, зазначають в асоціації.
  • Якщо українці перебувають за кордоном понад 183 дні, вони можуть бути визнані податковими резидентами країни перебування та ризикують стикнутися з подвійним оподаткуванням. Схожою є ситуація з оподаткуванням доходів від підприємницької діяльності/надання незалежних послуг ФОП на території іншої держави, пояснили в ЄБА. 
  • Питання набуття податкового резидентства іншої держави у таких громадян чи ФОП має виникнути вже наприкінці серпня. Наразі питання уникнення подвійного оподаткування залишаються неврегульованими, наголошують в ЄБА.
  • Водночас, разом із проблемою подвійного оподаткування трудових доходів, отриманих від українських роботодавців, є ризик подвійної сплати соціальних внесків із зарплат працівників, які продовжують працювати за трудовими контрактами з українськими роботодавцями, але фізично перебувають за межами України. 
  • У країнах, де наразі тимчасово перебувають громадяни України, може виникнути обов’язок для українських роботодавців та/або працівників сплачувати внески на державне страхування за різними видами виплат з сум доходів від українських роботодавців. 
  • ЄБА звернулася до Мінфіну та Мінсоцполітики із пропозицією якнайшвидше домовитися із відповідними державними органами закордонних країн та усунути ризик подвійного оподаткування. 

Контекст

Україна має угоди про соціальне забезпечення з деякими країнами ЄС, що надають звільнення від сплати соціальних внесків у приймаючих країнах, якщо український роботодавець відряджає працівника для роботи в іншу країну. Проте у більшості випадків тимчасове перебування громадян України на території інших країн не зумовлено відрядженням та не оформлено як таке. Крім того, з великою кількістю країн Україна не має угод про соціальне забезпечення.

Кількість біженців з України, зареєстрованих для тимчасового захисту або в аналогічних національних схемах захисту в Європі, станом 16 червня становила 3,2 млн, повідомило Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Загалом, за даними ООН, на 16 червня з України з початку війни виїхало 7,7 млн осіб, тоді як назад повернулося (без даних Угорщини, РФ і Білорусі) 2,559 млн. Згідно з цією інформацією, загальне число біженців з початку війни ООН оцінює приблизно в 4,9 млн осіб, зокрема в РФ – понад 1,2 млн осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні