Категорія
Новини
Дата

«Укрнафта» інвестує $1 млрд у газову генерацію протягом трьох років – Корецький

1 хв читання

Найбільша нафтовидобувна компанія України і оператор АЗС – «Укрнафта» – протягом трьох років планує інвестувати $1 млрд у будівництво електростанцій загальною потужністю 1 ГВт. Про це в інтервʼю Forbes повідомив гендиректор компанії Сергій Корецький.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • На першому етапі «Укрнафта» планує побудувати електростанції потужністю не менше 100 МВт. Це найближча перспектива, уточнив Корецький.
  • За його словами, для реалізації проєкту компанія використовує власні кошти, а також кредитні лінії в українських банках: Укргазбанку, Sense Bank та Ощадбанку. 
  • «Укрнафта» планує побудувати приблизно 1000 МВт газових установок протягом найближчих трьох років.
  • Окупність когенераційних установок – до чотирьох років, виключно виробництва електрики – трохи понад пʼять років. Проєктний період експлуатації – 20 років.
  • Російські обстріли українських електростанцій і гострий дефіцит електрики прискорили реалізацію планів, які виношували в компанії ще торік, зазначив Корецький.

Контекст

Україна потребує 3500 МВт газотурбінних та газопоршневих установок загальною вартістю до $3,5 млрд, таку оцінку у розмові з Forbes дає директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко. У нього є експертиза з питання — він супроводжує кілька проєктів зі встановлення таких станцій в Україні.  

Цієї додаткової потужності, за словами Харченка, вистачить, щоб зняти гострий дефіцит електрики в країні. Але реалізація цього плану займе не менш як три роки. Цьогоріч буде збудовано до 300 МВт таких установок, ще 700 МВт — до зими 2025-2026 років, прогнозує Харченко.

Український бізнес активно інвестує у газові електростанції. «Епіцентр», «Біосфера», «Західнадрасервіс», «Нова пошта» і решта вкладають мільйони доларів у автономність. Чи зможуть виробники задовольнити наростаючий попит з України, звідки залучати інженерів для встановлення технологічного обладнання та яка ціна питання, читайте у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд