Категорія
Новини
Дата

«Укрпошта» почала процес купівлі банку. Розглядаються фінустанови з капіталом від 200 млн грн

1 хв читання

Держкомпанія «Укрпошта» оголосила тендер на відбір компанії-оцінювача, яка визначить банк для покупки. Про це повідомив гендиректор «Укрпошти» Ігор Смілянський.

Ключові факти

  • Нині «Укрпошта» розглядає два-три банки для купівлі, з якими почнуть переговори.
  • Планується купити невеликий банк, без відділень або з малою кількістю і без портфеля проблемних активів.
  • «Укрпошта» очікує закрити операцію купівлі протягом наступних пʼяти-шести місяців.
  • Угода планується за власні кошти «Укрпошти», а банки, які зараз розглядають, мають капітал на рівні 200 млн грн, зазначив Смілянський Forbes.ua.
  • Нині «Укрпошта» має близько 11 000 відділень. За словами Смілянського, в усіх міських відділеннях будуть банкомати нового банку, а в сільських – термінали.

Важливі цифри

За даними Національного банку України (НБУ), у першому кварталі 2021 року в Україні налічувалося 34 700 банкоматів. Найбільшу кількість має ПриватБанк – 19 500.

Контекст

Про наміри «Укрпошти» розвивати банківські послуги Смілянський заявив ще 2017 року. Зрештою в травні 2020 року Верховна Рада прийняла за основу законопроект №2788-д, що дозволяє «Укрпошті» займатися банківськими операціями. Зокрема, відкривати та вести банківські рахунки фізичних осіб та суб’єктів господарювання, випускати платіжні картки, залучати депозити.

Смілянський зазначав, що після ухвалення закону банківськими послугами в Україні можна буде додатково охопити 40% населення. Він підкреслив, що поштові відділення національного поштового оператора знаходяться у населених пунктах, де ніколи не було жодного відділення банку.

 НБУ виступив проти такої ініціативи. Серед причин, чому «Укрпошта» не може надавати банківські послуги, регулятор називав збільшення державної частки в банківському секторі. «Сьогодні частка держави – 55%. Ми спільно з урядом плануємо її зменшити до 25% до 2025 року завдяки частковій приватизації держбанків. Розширення статусу «Укрпошти» – це крок до збільшення монополїі держави у фінсекторі, а не крок до конкуренції», – зазначили в НБУ. Також у Нацбанку вважають такий крок неконкурентним, адже «Укрпошта» опиниться у привілейованому стані в порівнянні з банками, тому що поштовому оператору не потрібно буде отримувати банківську ліцензію і виконувати нормативи для роботи з коштами населення. Зрештою «Укрпошта» вирішила не чекати голосування парламенту й почала процес купівлі банку. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні