Категорія
Новини
Дата

«Укрпошта» почала процес купівлі банку. Розглядаються фінустанови з капіталом від 200 млн грн

Держкомпанія «Укрпошта» оголосила тендер на відбір компанії-оцінювача, яка визначить банк для покупки. Про це повідомив гендиректор «Укрпошти» Ігор Смілянський.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Нині «Укрпошта» розглядає два-три банки для купівлі, з якими почнуть переговори.
  • Планується купити невеликий банк, без відділень або з малою кількістю і без портфеля проблемних активів.
  • «Укрпошта» очікує закрити операцію купівлі протягом наступних пʼяти-шести місяців.
  • Угода планується за власні кошти «Укрпошти», а банки, які зараз розглядають, мають капітал на рівні 200 млн грн, зазначив Смілянський Forbes.ua.
  • Нині «Укрпошта» має близько 11 000 відділень. За словами Смілянського, в усіх міських відділеннях будуть банкомати нового банку, а в сільських – термінали.

Важливі цифри

За даними Національного банку України (НБУ), у першому кварталі 2021 року в Україні налічувалося 34 700 банкоматів. Найбільшу кількість має ПриватБанк – 19 500.

Контекст

Про наміри «Укрпошти» розвивати банківські послуги Смілянський заявив ще 2017 року. Зрештою в травні 2020 року Верховна Рада прийняла за основу законопроект №2788-д, що дозволяє «Укрпошті» займатися банківськими операціями. Зокрема, відкривати та вести банківські рахунки фізичних осіб та суб’єктів господарювання, випускати платіжні картки, залучати депозити.

Смілянський зазначав, що після ухвалення закону банківськими послугами в Україні можна буде додатково охопити 40% населення. Він підкреслив, що поштові відділення національного поштового оператора знаходяться у населених пунктах, де ніколи не було жодного відділення банку.

 НБУ виступив проти такої ініціативи. Серед причин, чому «Укрпошта» не може надавати банківські послуги, регулятор називав збільшення державної частки в банківському секторі. «Сьогодні частка держави – 55%. Ми спільно з урядом плануємо її зменшити до 25% до 2025 року завдяки частковій приватизації держбанків. Розширення статусу «Укрпошти» – це крок до збільшення монополїі держави у фінсекторі, а не крок до конкуренції», – зазначили в НБУ. Також у Нацбанку вважають такий крок неконкурентним, адже «Укрпошта» опиниться у привілейованому стані в порівнянні з банками, тому що поштовому оператору не потрібно буде отримувати банківську ліцензію і виконувати нормативи для роботи з коштами населення. Зрештою «Укрпошта» вирішила не чекати голосування парламенту й почала процес купівлі банку. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні