Категорія
Новини
Дата

«Укрзалізниця» випустила перший зерновоз під євроколію (відео)

«Укрзалізниця» збудувала на власних потужностях зерновоз, який пристосований для перевезень колією 1530 та євроколією 1435. Новий вагон-хопер планується запустити у серійне виробництво, йдеться у повідомленні пресслужби компанії.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Більшість комплектуючих і матеріалів для зерновоза – українського виробництва, зазначила УЗ.
  • Вагон-хопер для зерна моделі 19-8005-У призначений для перевезення зерна та інших сипких харчових вантажів.
  • Конструкція вагона максимально враховує вимоги для перевезення аграрної продукції. Також його технічні характеристики забезпечують оптимальне співвідношення обʼєму та ваги, зазначається у повідомленні. 
  • Крім того, оскільки новий вагон-зерновоз відповідає вимогам, що діють на інфраструктурі країн Європейського Союзу, це дає змогу знизити вартість логістики і спростити процедуру узгодження міжнародних залізничних перевезень, заявила УЗ.
  • Основні технічні характеристики вагона-зерновоза моделі 19-8005-У: вантажопідйомність – 70 т; об’єм кузова – 104 куб. м; габарит – 02-ВМ; пʼять завантажувальних люків, шість розвантажувальних; конструкційна швидкість – 120 км/год.

Цитата

«Вперше в історії України виготовили зерновоз на виробничих потужностях «Укрзалізниці», який максимально пристосований для перевезення вантажів територією України та колією 1435 країн ЄС. Він враховує всі вимоги, особливості та габарит інфраструктури. Далі такі вагони плануємо поставити на серійне виробництво», – зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко.

Контекст

Для агробізнесу залізниця – ключовий перевізник. Перешкодою на шляху української продукції до ЄС є різна ширина колії: в Україні – 1520 мм, в ЄС – 1435 мм. Для її подолання використовують залізничні візки. «Перевзуває» вагони під євроколію УЗ. 

З 1 жовтня УЗ відмовляє бізнесу в переставленні приватних вагонів на євроколію та доступі до візків, заявляв Михайло Кравченко, виконуючий обовʼязки заступника керівника департаменту перевалки та флоту агрогіганта Kernel.

Тепер бізнес має або брати вагони УЗ в оренду, або купляти власні візки. Вартість нового візка може сягати 900 000 грн, каже Андрій Рязанцев, ексдиректор з розвитку бізнесу УЗ. «Це несправедливо та руйнує ретельно вибудувані ланцюги постачань агропродукції», – зазначав Кравченко. У чому суть конфлікту та чи дійдуть аграрії й УЗ компромісу, читайте в матеріалі Forbes.

У жовтні цього року підприємство «Дніпровагонмаш», що входить до фінансово-промислової групи «ТАС» Сергія Тігіпка, відвантажило перші модульні конструкції MultiBOX, призначені для експлуатації на залізницях Євросоюзу. 

Продукцію «Дніпровагонмаш» відвантажив у межах інноваційного проєкту TransANT, що реалізується у співпраці з австрійськими партнерами.

Наразі MultiBOX проходять усі необхідні випробування на відповідність європейським нормам. Водночас «Дніпровагонмаш» повідомив, що працює над виконанням наступних замовлень, і не лише на модульні конструкції, а й на вагони. Так компанія готується відкривати для себе нові можливості європейського ринку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні