З 1 жовтня УЗ відмовляє бізнесу в переставленні приватних вагонів на євроколію /Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

Шукайте, як перевзуватись. Як зміна правил доступу до євроколії посварила найбільший агрохолдинг країни Kernel та «Укрзалізницю»

З 1 жовтня УЗ відмовляє бізнесу в переставленні приватних вагонів на євроколію Фото Shutterstock

«Укрзалізниця» хоче пересадити бізнес на свої вагони. Інакше той ризикує не вивезти свою продукцію на експорт. «Кабмін поставив завдання вийти до кінця року на беззбитковість», – пояснює логіку залізничного монополіста заступник комерційного директора УЗ Валерій Ткачов. Хоча ціна питання невелика, підприємці б’ють на сполох. Що відбувається 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

«Уже вкотре на початку «високого сезону» на залізниці відбуваються події, які негативно впливають на перевезення агропродукції», –поскаржився 3 жовтня Михайло Кравченко, виконуючий обовʼязки заступника керівника департаменту перевалки та флоту агрогіганта Kernel на своїй сторінці у Facebook.

Для агробізнесу залізниця – ключовий перевізник. У вересні коліями експортували 52% з 2,1 млн зернових. Перешкодою на шляху української продукції до ЄС є різна ширина колії: в Україні – 1520 мм, в ЄС – 1435 мм. Для її подолання використовують залізничні візки. «Перевзуває» вагони під євроколію державна компанія «Укрзалізниця» (УЗ). 

З 1 жовтня УЗ відмовляє бізнесу в переставленні приватних вагонів на євроколію та доступі до візків, вказує Кравченко. Тепер бізнес має або брати вагони УЗ в оренду, або купляти власні візки. Вартість нового візка може сягати 900 000 грн, каже Андрій Рязанцев, ексдиректор з розвитку бізнесу УЗ. «Це несправедливо та руйнує ретельно вибудувані ланцюги постачань агропродукції», – пише Кравченко. 

6 жовтня між бізнесом і керівництвом «Укрзалізниці» запланована зустріч щодо розвʼязання питання з візками. Поки триває переговорний процес, декілька аграрних компаній, у тому числі Kernel, відмовили Forbes у коментарях для цього тексту.

У чому суть конфлікту та чи дійдуть аграрії й УЗ компромісу?

Шукайте, як перевзуватися

Через раптове рішення УЗ український експорт може опинитися під загрозою, що спричинить зменшення валютних надходжень в економіку країни, йдеться в заяві Європейської бізнес-асоціації (ЄБА) від 2 жовтня. Асоціація звернулася до уряду та голови правління «Укрзалізниці» з проханням скасувати рішення. 

Forbes звернувся до ЄБА з проханням надати детальні розрахунки, як рішення УЗ може вплинути на аграрний експорт. Проте пресслужба асоціації не надала розрахунки з посиланням на те, що не може їх публікувати, доки йде переговорний процес між УЗ та бізнесом. 

В УЗ заяви про обмеження доступу називають маніпуляцією. «З 1 жовтня нічого не змінилося», – запевняє заступник директора департаменту комерційної роботи «Укрзалізниці» Валерій Ткачов. УЗ, продовжує він, надаватиме і далі послугу з перестановки вагонів на євроколію. «Просто попереджаємо бізнес: хочете «перевзуватися», думайте, де дістанете візки», – вказує він.

Чим спричинене таке рішення? З початку війни УЗ активно інвестувала у парк візків – зараз ними можна перевести на євроколію 905 вагонів, каже Ткачов. Натомість приватний бізнес не купляв візки, а орендував їх в УЗ. «При цьому 70% вантажів по Україні перевозять саме у приватних вагонах», – вказує менеджер УЗ. А парк із майже 50 000 вагонів УЗ, зокрема 5000 зерновозів – майже не задіяний. «Наше бажання просте: використовуєте візки УЗ, використовуйте й наші вагони», – каже Ткачов. 

Скільки УЗ розраховує заробити тепер? Поки невідомо, каже Ткачов, адже все залежатиме від того, скільки вагонів компанії вдасться «продати». 5 жовтня УЗ оголосила перший тендер на Prozorro з комплексною послугою: при замовленні зерновозу УЗ експортер отримує доступ і до візка. 

Ціна конфлікту

Нові умови будуть навіть вигідніші для бізнесу, переконує менеджер УЗ. До 1 жовтня тариф за оренду вагону УЗ був 500 грн/доба. Тепер УЗ надаватиме вагони в оренду через аукціони на пониження. Стартова ціна 600 грн/доба може впасти втричі – до 204 грн/доба.

Зерновози надаватимуться за заявками як українських експортерів, так і іноземних компаній. Оперуванням за кордоном цих вагонів займатиметься UZ Poland за власними ставками. 

За умови, що всі візки разом із 905 вагонами УЗ будуть задіяні цілий рік, за приблизними розрахунками Forbes компанія зможе заробити близько 200 млн грн. Цифра може буде дещо більшою, пояснює ексдиректор з розвитку бізнесу УЗ Андрій Рязанцев. Forbes запросив розрахунки в УЗ, проте пресслужба компанії не встигла їх надати до публікації.

Проте для українських експортерів це вочевидь підйомна сума. Наприклад, найбільший агрохолдинг України Kernel закінчив третій квартал 2023-го з EBITDA на рівні $155 млн.

Питання не у загальній сумі, а у тому, як це здорожчення відібʼється на перевезенні тонни продукції, уточнює ексдиректор з розвитку бізнесу УЗ Андрій Рязанцев. «Ці вагони не перевезуть весь врожай, а лише частину – дорожче, – каже він. – Аграрії будуть змушені віддати УЗ частину маржі, яка й так зараз не дуже широка. А вони завжди борються за кожну копійку».

То проблема роздута на рівному місці? Не зовсім. Бізнес не має довіри до «Укрзалізниці», яка постійно змінює правила, зазначає Юрій Щуклін, засновник і директор транспортно-логістичної компанії «Вантаж», член логістичного комітету ЄБА. За останні десять років «Укрзалізниця» сама підштовхнула агробізнес придбати власний вагонний парк, оскільки ті не мали гарантій, що зможуть вивезти урожай, пояснює він. Так, у власності Kernel 3500 вагонів.  

Якщо бізнес пристане на цю пропозицію, УЗ стане повноцінним гегемоном в експорті зернових по залізничній колії, пояснює Рязанцев. Для компанії – це добре, для ринку – не дуже, каже він. Подібні рішення точно несуть корупційні ризики щодо справедливості подальшого розподілу візків УЗ, вказує Владислав Криклій, ексміністр інфраструктури України (серпень 2019 – травень 2021 року). 

До того ж, немає жодних гарантій, що згодом «Укрзалізниця» не підвищить вартість плати за користування своїми вагонами та поставить бізнес у безвихідне становище, як вже робила не раз, вказує Дар’я Січкар, менеджерка Комітету з логістики Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні