Тейлор Свіфт /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Universal Music збирається видалити пісні своїх артистів з TikTok. Компанії не змогли досягти нової ліцензійної угоди

1 хв читання

Getty Images

Компанія Universal Music збирається прибрати свої пісні з соцмережі TikTok після зриву переговорів щодо оплати, внаслідок чого платформа не матиме доступу до музики таких зірок, як Тейлор Свіфт, The Weeknd та Дрейк, пише Financial Times.

Ключові факти

  • За словами джерел, Universal, гігант індустрії, який контролює третину світової музики, протягом минулого року вів напружені переговори з TikTok.
  • У вівторок Universal звинуватила TikTok у «залякуванні» та заявила, що компанія хоче платити «частину» тієї ставки, яку інші соціальні мережі платять за доступ до її музичного каталогу. 
  • У результаті Universal заявила, що припинить ліцензувати свій контент для TikTok, коли закінчиться термін її контракту 31 січня.
  • Великі музичні компанії заробляють мільярди доларів на рік за рахунок роялті від потокових сервісів та соціальних мереж, включаючи Spotify, Apple та Meta. Зазвичай вони переглядають ці контракти кожні кілька років.
  • У відповідь TikTok заявив, що Universal «поставила власну жадібність вище за інтереси своїх артистів та авторів пісень».

Контекст

У лютому 2021 року Universal уклала угоду з платформою соціальних мереж TikTok, яка дозволила користувачам програми включати у свої відеокліпи з музичного каталогу UMG.

Минулого року Warner Music, третя за величиною звукозаписна компанія, оголосила про укладання нової угоди з TikTok.

Видання Financial Times повідомило минулого місяця, що материнська компанія TikTok ByteDance заробила $29 млрд доходу за три місяці до червня 2023 року, що приблизно на 40% більше, ніж минулого року. ByteDance не розкриває публічно свої фінансові результати.

Водночас музичний лейбл повідомив, що на TikTok припадає лише близько 1% від загального доходу UMG.

У грудні музичні стрімінги підбили підсумки 2023 року. У чартах із найпопулярнішими піснями України – абсолютна більшість локальних артистів: Shumei, SadSvit, «Структура щастя», Yaktak, Dorofeeva та Skofka. Детальніше – у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні