Категорія
Новини
Дата

Уряд призначив нового голову Держспецзв’язку. Ним став командир ударної роти БпЛА Юрій Мироненко. Що про нього відомо?

Хто такий Юрій Мироненко

Уряд призначив нового голову Держспецзв’язку — Юрія Мироненка

Кабінет Міністрів призначив військовослужбовця, командира ударної роти БпЛА Юрія Мироненка на посаду Голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України (ДССЗЗІ). Про це йдеться на сайті держоргану.

Ключові факти

  • Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайло Федоров дав завдання відповідно до обовʼязкових процедур провести аудит роботи Держспецзв’язку, ідеться у повідомленні.
  • Новий Голова анонсував, що найближчим часом представить план розвитку ДССЗЗІ.  
  • До призначення він був командиром ударної роти БпЛА, яка працює на Запорізькому напрямку (детальний профайл Мироненка).

Контекст

До початку повномасштабного вторгнення Держспецзв’язку займався кіберзахистом. Непрофільний напрям роботи Держспецзв’язку – «Армія дронів», який закуповує дрони для ЗСУ. Його в липні 2022 року запустив Генштаб ЗСУ, Міноборони та Мінцифри. Держспецзв’язку стало розпорядником коштів. У березні 2023 року парламент спрямував на цю програму 30 млрд грн. У листопаді 2023-го Рада ухвалила закон про «військовий ПДФО», згідно з яким до кінця року відомство має отримати ще 13 млрд грн. А в 2024 році відомство отримає на дрони 45% ПДФО, за прогнозом – це 43 млрд грн. 

Колишній очільник Юрій Щиголь близько трьох років очолював Держспецзв’язку. 20 листопада його звільнили й вручили підозру. НАБУ стверджує – керівництво держоргану зі спільниками заволоділи 62 млн грн на закупці програмного забезпечення (детально про цю справу — тут).

Новий очільник органу Мироненко у 2019 році уклав контракт та долучився до тероборони. З початку повномасштабного вторгнення він воював у складі 112 бригади тероборони Києва. Пізніше обійняв посаду Заступника начальника штабу 129 батальйону 112 бригади. Після цього очолив Відділ по роботі з добровольчими формуваннями територіальних громад 112 бригади. Нагороджений нагрудним знаком «Срібний хрест».

Закінчив Міжнародний науково-технічний університет імені Юрія Бугая (1994–2000 рр.) Здобув ступінь бакалавра за спеціальністю «Менеджмент» та ступінь магістра за спеціальністю «Міжнародна економіка». 

Кар’єру розпочинав у банківській сфері. Обіймав керівні посади в структурних підрозділах ПРАВЕКС БАНК, UKRSIBBANK BNP Paribas Group тощо. З 2008 до 2010 року працював фінансовим директором Концерну Стирол, який займається виробництвом добрив і азотних сполук. З 2010 до 2015 року працював на посаді генерального директора ТОВ «Даймонд Сфір Груп», яке вело діяльність у сфері ІТ, логістики, будівництва, аграрного господарства тощо. 

З 2014 року — директор, а з 2016 до жовтня 2023 року — Голова Правління Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) — неурядового аналітичного центру, що супроводжує реформи в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні